Άνοιξη, ξαναβρείτε τη χαμένη σας ενέργεια!
Ο Μάρτιος έφτασε και μαζί του, η αλλαγή στη διάθεση ή η διάθεση για αλλαγή… Όπως και να ’χει, ο ανοιξιάτικος ήλιος, η ζεστασιά που αρχίζει να γλυκαίνει την ατμόσφαιρα, η αισιοδοξία που οφείλει να επανέλθει μετά τα χτυπήματα του covid-19, μας προτρέπουν ν’ αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να ξαναβρούμε τη φόρμα και την ενεργητικότητα που χρειαζόμαστε…
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τελευταία, οι περισσότεροι ξυπνάμε απρόθυμα, με κούραση, βαριεστημάρα και ίσως, πονοκέφαλο αφού η καθημερινότητα με την καραντίνα της όχι μόνο φαντάζει σκληρή στα μάτια μας, αλλά επηρεάζει ολόκληρο τον οργανισμό μας. Σε τι οφείλεται όλο αυτό; Στα ενεργειακά μας αποθέματα, που μαρτυρούν ότι εξαντλούνται…
Βρισκόμαστε στην εποχή της ολοκληρωτικής ανανέωσης και, πριν ασχοληθούμε με πρόσωπο και σώμα, ας αρχίσουμε με την ανάκτηση της χαμένης μας ενέργειας, έτσι ώστε να ξαναβρούμε τη φόρμα, τη ζωντάνια και την αυτοπεποίθησή μας.
Τι σημαίνει ενέργεια;
Από τη μεταφυσική και στον Αϊνστάιν ως τον Βίλχελμ Ράιχ ξετυλίγεται η ιστορία της ενέργειας, που δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το ενεργειακό πεδίο που πάλλεται γύρω από κάθε τι που έχει ζωή, όπως πίστευαν εδώ και εκατοντάδες χρόνια οι μεταφυσικές παραδόσεις πολλών λαών. Δεν είναι άλλο παρά η οργανωτική αρχή της ύλης, όπως απέδειξε ο Αϊνστάιν. Ή η αποκάλυψη της κβαντικής φυσικής ότι κάθε σωματίδιο της ύλης είναι ταυτόχρονα και ενέργεια. Ή οι θεωρίες του Βίλχελμ Ράϊχ πάνω στην κυκλοφορία της ενέργειας (που ονόμαζε ρεύματα βιοφυτικά ή οργόνη), και που στάθηκαν αφορμή για να τον κλείσουν σε φυλακή της Πενσυλβάνιας των ΗΠΑ ως απατεώνα.
Παλιές ολιστικές θεραπευτικές, όπως η κινεζική ή η θιβετιανή πίστευαν κυρίως στο ενεργειακό σώμα. Στο σώμα δηλαδή εκείνο όπου, όπως ισχυρίζονταν, πρωτοεμφανιζόταν η ασθένεια για να εκδηλωθεί στη συνέχεια στο φυσικό σώμα, που αποτελούσε το ένα τρίτο του εαυτού μας. Τα άλλα δυο τρίτα, είναι τα συναισθήματα και η διάνοια, που κι αυτά τροφοδοτούνται και ανταλλάσσουν ενέργεια.
Όσο για τις θεωρίες του Ράιχ για την κυκλοφορία της ενέργειας, σήμερα θεωρούνται ότι είναι αντίστοιχες με του βελονισμού, όπου κάθε σημείο δράσης αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη περιοχή του ενεργειακού σώματος. Άλλωστε, έχει πλέον διαπιστωθεί με αναντίρρητες νευροφυσιολογικές αποδείξεις ότι υπάρχει κυκλοφορία της ενέργειας σε κάθε ζωντανό οργανισμό, ζωικό ή φυτικό.
Πώς «χάνεται» η ενέργεια;
Και μόνο με την αναπνοή μας χάνουμε ενέργεια! Φανταστείτε, λοιπόν, τι ενέργεια χρειαζόμαστε καθημερινά για ν’ ανανεωθούν τα κύτταρα του οργανισμού μας, να ολοκληρώσουμε την πέψη και το μεταβολισμό της τροφής μας, να επεξεργαστούμε τα εξωτερικά ερεθίσματα, να αντιμετωπίσουμε ασθένειες, μολυσμένο περιβάλλον, στρες της καθημερινότητας, κακή διατροφή, κ.λπ.
Όλα αυτά, όμως, θεωρούνται μια φυσιολογική διαδικασία. Αλλά, σύμφωνα με τη θεωρία του Ράιχ, έρχονται και οι στιγμές που, για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας από το άγχος ή από κάποια άλλη αίσθηση, εμείς οι ίδιοι μπλοκάρουμε την ελεύθερη κυκλοφορία της ενέργειάς μας. Πώς; Δημιουργώντας «θώρακες» από μυς, περιοχές άκαμπτες και νεκρές που μας περιτυλίγουν σαν δαχτυλίδια σε διαφορετικά ύψη του σώματός μας, για παράδειγμα στο ύψος των ματιών, του μετώπου, των ώμων, της κοιλιάς και του διαφράγματος (όπως συμβαίνει στο μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που αναπνέουν επιφανειακά και στερούνται οξυγόνο). Και ακριβώς αυτά τα μπλοκαρίσματα είναι οι αιτίες της ασθένειας και της αδιαθεσίας μας –εξάντληση, κούραση, ναυτία ή παραίτηση. Τα συμπτώματα αυτά εντείνονται σε καταστάσεις εσωτερικής σύγκρουσης, ή φόβου, ζήλιας, ηττοπάθειας ή όταν μας κυριεύουν αρνητικές σκέψεις –σημάδι ότι χάνουμε ποσοστά ενέργειας.
Επειδή όμως η ενέργεια παραμένει μέσα μας, αλλά εμείς την εμποδίζουμε να μας χρησιμεύσει με τον κατάλληλο τρόπο για τη σωματική μας ευφορία, το ζητούμενο είναι να την ξεμπλοκάρουμε ή ν’ αυξήσουμε τα αποθέματά της. Τρόποι υπάρχουν πολλοί. Ας επιλέξει ο καθένας αυτόν που του ταιριάζει.
Για να ξαναβρούμε ή να ξεμπλοκάρουμε την ενέργεια
Αλλά και για να διατηρήσουμε τη ζωντάνια, την καλή μας διάθεση και τα ενεργειακά μας αποθέματα, ας υιοθετήσουμε τις παρακάτω απλές κινήσεις:
Η σωστή αναπνοή: το κλειδί της χαλάρωσης
Το οξυγόνο είναι το στοιχείο που δίνει τη ζωή. Η σωστή αναπνοή επομένως, ανανεώνει τα κύτταρα των ιστών, μαθαίνει το σώμα να χαλαρώνει σωστά, μας βοηθά να κοιμόμαστε καλά, αναζωογονεί ολόκληρο το σώμα και το νου, ενεργοποιώντας όλα τα απαραίτητα ιόντα του οργανισμού. Επίσης, βοηθά τη χώνεψη και την απέκκριση. Αντίθετα, με το παραμικρό άγχος η αναπνοή μας γίνεται γρηγορότερη και επιφανειακή και επομένως λιγότερο αποτελεσματική.
Μαθήματα αναπνοής
Σε περίπτωση άγχους αρχίστε να συνειδητοποιείτε πώς λειτουργεί η αναπνοή σας και κυρίως η εκπνοή σας, η οποία πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο βαθιά και μεγάλης διάρκειας. Με αυτόν τον τρόπο ευνοείται η αποβολή των τοξινών και προκαλείται μια αίσθηση χαλάρωσης. Η εισπνοή γίνεται με φυσικό τρόπο.
Επίσης, υπάρχει και η κοιλιακή αναπνοή, η οποία επιτρέπει ένα μασάζ στα όργανα του πεπτικού συστήματος, πράγμα που διευκολύνει τη χαλάρωση και το «λύσιμο του κόμπου» στο στομάχι στα αγχωμένα άτομα.
Η κοιλιακή αναπνοή γίνεται ως εξής: Τοποθετήστε το χέρι σας στον αφαλό, φροντίζοντας να κρατάτε τον αέρα στην κοιλιά σας για να ελευθερώνεται έτσι το διάφραγμα.
Ο ήλιος: υπέροχη πηγή ενέργειας
Ο ήλιος, πηγή όλης της ζωής πάνω στη γη, εξαπλώνεται με το φως του, που φτάνει στο κέντρο κάθε κυττάρου, νεύρου και ιστού του σώματός μας. Αφιερώνοντας λίγη ώρα κάθε μέρα στην ηλιοθεραπεία, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας. Ιδιαίτερα μετά το μεσημεριανό φαγητό μπορούμε να καθίσουμε ακίνητοι στον ήλιο, ήρεμοι σωματικά και πνευματικά, απολαμβάνοντας μόνον την αναζωογονητική ενέργειά του. Σε λίγο θα αισθανθούμε ένα ελαφρύ «γαργάλημα», καθώς το αίμα θα ανεβαίνει στην επιδερμίδα μας και μια γλυκιά ζεστασιά θα τυλίξει ολόκληρο το σώμα μας. Θα αισθανθούμε ξεκούραση και ηρεμία, ενώ μια υπέροχη αίσθηση θα διαποτίζει ολόκληρο το είναι μας, ενώ ενέργεια και ζωτικότητα θα αναβλύζουν από μέσα μας.
Ο ύπνος: το καλύτερο φάρμακο κατά του στρες
Και όχι μόνον, αφού η έλλειψη ύπνου κάνει το δέρμα να θαμπώνει, την καρδιά να κουράζεται και τα κιλά να… πληθαίνουν. Οι αιτίες του κακού ύπνου μπορεί να είναι πολλές, όπως ένα κακό στρώμα, το άγχος, οι θόρυβοι, η ζέστη, κ.ά. Και επειδή μια καλή νύχτα ακολουθείται από μια καλή μέρα, για αυτό:
- Μετά τις 4 το απόγευμα, αποφεύγετε ροφήματα, όπως καφέ, τσάι και οινοπνευματώδη, εφόσον είναι διεγερτικά
- Στο τέλος της ημέρας, κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, για να χαλαρώσετε
- Ολοκληρώστε το δείπνο σας, 2 ώρες πριν πάτε για ύπνο
- Φάτε ελαφρά, ξεχνώντας τηγανητά, σάλτσες και γλυκά.
- Πιείτε ένα αφέψημα πορτοκαλανθού ή φάτε ένα γιαούρτι, αφού το ασβέστιο που περιέχει έχει κατευναστική δράση.
- Αερίζετε καλά το δωμάτιό σας και διατηρήστε το σε ιδανική θερμοκρασία (19-20ο C).
- Απομακρύνετε την τηλεόραση, τον υπολογιστή, το λάπτοπ και το τηλέφωνο από το υπνοδωμάτιο.
Αφήστε μια απάντηση