Τυφλωμένοι από έρωτα ή μήπως πιο ανοιχτομάτηδες;

Αν ο γάμος από έρωτα έχει γίνει σκοπός της ζωής σας, μήπως να το ξανασκεφτείτε; Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι οι γάμοι που δε γίνονται όταν είμαστε… τυφλωμένοι από έρωτα, αλλά με πιο ξεκάθαρο μυαλό, είναι και οι πιο πετυχημένοι! Κι αυτό, γιατί από την αρχή της σχέσης, βλέπει ο καθένας το σύντροφό του και τη συμπεριφορά του με αντικειμενικότητα.

Πώς φθάσαμε σ’ αυτό το συμπέρασμα;

Ο καθηγητής Clifford H. Swenson, από το Πανεπιστήμιο της Ινδιάνας των ΗΠΑ, μετά από έρευνες κατέληξε στο ότι… Όταν δυο άνθρωποι παντρεύονται επειδή τους αρέσει η προσωπικότητα, ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά του άλλου –και παράλληλα ξέρουν ότι μπορούν ν’ ανεχτούν και στοιχεία που δεν τους αρέσουν– θα είναι και ικανοί με τα χρόνια να εμβαθύνουν στην αγάπη και στη φιλία μεταξύ τους και ν’ αντιμετωπίζουν πιο εύκολα τα προβλήματά τους σε σχέση με τα ζευγάρια που παντρεύονται από ρομαντικό έρωτα, σεξουαλικό πόθο, για λόγους κοινωνικής αποκατάστασης ή και απλώς γιατί έφτασαν σε ηλικία γάμου.

Υπάρχει και αντίλογος

Όπως παραδέχεται ο καθηγητής, σήμερα σπάνια οι άνθρωποι παντρεύονται αν δεν αγαπιούνται ή αν ο ένας εκνευρίζει διαρκώς τον άλλο. Ωστόσο όταν είναι κανείς ερωτευμένος, δεν είναι βέβαιο ότι βλέπει αρκετά καθαρά, αλλά ίσως και να μη θέλει να δει, να εθελοτυφλήσει δηλαδή. Τα κύματα των συναισθημάτων που πλημμυρίζουν ψυχή και μυαλό, ο σεξουαλικός πόθος, το πάθος μπορεί να σας απογειώσει σε κόσμους άλλους, κάτι μεγαλειώδες, ερεθιστικό και όμορφο, αλλά όχι και η σωστότερη βάση για μια μακροχρόνια κι ευτυχισμένη σχέση.

Λατρεύετε τα ελαττώματά του;

Στους ευτυχισμένους γάμους είχαν σχεδόν από την αρχή συνυπολογιστεί οι διαφορές στις απόψεις, τα μικροελαττώματα και οι αδυναμίες. Αυτά τα ζευγάρια δε ξύπνησαν ξαφνικά κάποιο γκρίζο πρωινό με τη διαπίστωση: Μα αυτός/ή έχει αλλάξει τελείως. Μα εγώ παντρεύτηκα έναν εντελώς διαφορετικό άνθρωπο και τώρα βλέπω δίπλα μου έναν ξένο!

Δείτε ακόμα:  Πελματογράφημα - Η Σημασία και η Χρησιμότητά του

Όχι, σύντροφοι με ισχυρά δεσμά δεν έζησαν ένα τόσο άσχημο (και με σοβαρές συνέπειες συνήθως) «ξύπνημα», γιατί ήδη από την αρχή του γάμου τους ήξεραν ότι ο σύντροφός τους είναι ένας κοινός θνητός και όχι κάποια ονειρική εικόνα, ένας εξιδανικευμένος κύριος Τέλειος. Ένας άνθρωπος με πολλές καλές ιδιότητες, αλλά και με κάποιες άλλες όχι ιδιαίτερα αρεστές. Οι σύζυγοι σ’ έναν πετυχημένο γάμο έχουν κι αυτοί ελαττώματα και κανένας δε θεωρεί τον άλλο τέλειο.

Και για να είμαστε σοβαροί…

Να ξέρετε ότι σίγουρα, δεν υπάρχει ο Τέλειος σύντροφος, αφού σε όλες τις σχετικές έρευνες που έχουν γίνει, τ’ άτομα που ρωτήθηκαν ανέφεραν και συνήθειες ή χαρακτηριστικά που αποδοκίμαζαν. Ελαττώματα εκνευριστικά ίσως, που όμως δε συνιστούν αιτία μιας απροσδόκητης ανώμαλης προσγείωσης ή χωρισμού, αλλά αφορμή να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους απέναντι σ’ αυτά.

Και μην ξεχνάτε, ο διάλογος σώζει τις σχέσεις!

Μοιραστείτε:
Scroll to Top