Ξέρετε μέχρι πότε διαρκεί η εφηβεία;

Υπάρχουν έφηβοι που συμβαδίζουν με τη μικρή τους ηλικία, έφηβοι που περνούν αυτή τη «ζόρικη» περίοδο λίγο μεγαλύτεροι (γύρω στα 40-45) και έφηβοι… «σχεδόν ενήλικες», όπως μας πληροφορεί η κωμική σειρά του MEGA, σε σενάριο της Μυρτούς Κοντοβά.

Όμως, αν και μέχρι τώρα, ξέραμε ότι η εφηβεία των παιδιών μας ολοκληρώνεται στα 19, έρχεται το BBC και μας πληροφορεί ότι αμβλύνεται αυτό το διάστημα. Ξεκινά από την ηλικία των 10 ετών και φθάνει έως και τα 24!

Πώς δικαιολογείται αυτό; Όπως αναφέρεται στην επιθεώρηση Lancet Child & Adolescent Health, όσο περνούν τα χρόνια τόσο περισσότεροι νέοι αποφασίζουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, με αποτέλεσμα να καθυστερούν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της ηλικίας ή της ωριμότητας. Δηλαδή, να παντρευτούν και ν’ αποκτήσουν δικά τους παιδιά. Αλλά πώς να το κάνουν αυτό όταν οι ίδιοι είναι παιδιά για μεγαλύτερο διάστημα απ’ όσο ξέραμε;

Τι πιστεύαμε παλαιότερα;

Ότι άρχιζε η εφηβεία γύρω στα 14, όταν εκκρινόταν στον υποθάλαμο του εγκεφάλου μια ορμόνη που ενεργοποιούσε συγκεκριμένους αδένες. Στην εποχή μας όμως, όπου επικρατούν καλύτερες συνθήκες ζωής, υγείας και διατροφής, η ορμόνη αυτή ενεργοποιείται γύρω στα 10 σε αγόρια και κορίτσια. Από την άλλη, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι δεν πρέπει να περιορίζεται η περίοδος της εφηβείας στα 19, γιατί τόσο το σώμα όσο και ο εγκέφαλος εξακολουθούν ν’ αναπτύσσονται και μετά τα 20 και φέρνουν ως παράδειγμα ότι πολλοί βγάζουν φρονιμίτες όχι στα 18, όπως υποστήριζαν παλιά, αλλά στα 23 ή και στα 25.

Υπομονή, λοιπόν, αγαπητοί γονείς… Δε θα γλιτώσετε τόσο εύκολα από την εφηβεία, αν και παραμένει η ευχή να την περάσουν τα παιδιά στη φυσιολογική ηλικία και όχι σε μεγαλύτερη, ως ενήλικες!

Μοιραστείτε:
Δείτε ακόμα:  «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό»
Scroll to Top