Μην… πετάτε την μπανανόφλουδα!

Μην… πετάτε την μπανανόφλουδα!

Ούτε και να την… πατάτε βέβαια! Οι μελέτες που έγιναν με πρωτοβουλία της εταιρείας Chiquita έδειξαν ότι ολόκληρη η μπανάνα έχει εκπληκτικά οφέλη. Ο καρπός είναι κάτι περισσότερο από υγιεινό σνακ και η φλούδα της έχει αμέτρητες χρήσεις, από την κομποστοποίηση έως την περιποίηση του δέρματος και την παρασκευή τσαγιού!

Μην… πετάτε την μπανανόφλουδα!

Τι μπορείτε να κάνετε με τις μπανανόφλουδες στο σπίτι;

Από διασκεδαστικά έως και τρελά πράγματα. Για να δούμε μερικά…
Τσάι με φλούδα μπανάνας

Ένα πολύ γευστικό αφέψημα! Βάλτε τη φλούδα μπανάνας σε μια κατσαρόλα με νερό και σιγοβράστε για δέκα λεπτά. Αφαιρέστε τη με λαβίδες και, αν θέλετε, προσθέστε λίγο μέλι ή ζάχαρη. Δεν είναι μόνο γευστικό, αλλά και εξαιρετικά καταπραϋντικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Μην… πετάτε την μπανανόφλουδα!

Smoothie με φλούδα μπανάνας

Πώς; Πρσθέστε και τη φλούδα μαζί με μπανάνες και άλλα φρούτα σ’ ένα καλό μπλέντερ. Αναμείξτε με λίγο πάγο μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες και απολαύστε το! Μπορείτε να βρείτε μερικές τέλειες συνταγές για smoothie μπανάνας εδώ.

Για ψητό, μαλακό κρέας

Για να μείνει το ψητό κρέας μαλακό και τρυφερό στον φούρνο, βάλτε το να ψηθεί πάνω σε μερικές φλούδες μπανάνας. Η υγρασία τους θ’ απελευθερώσει υδρατμούς και το κρέας δε θα στεγνώσει, αλλά θα κρατήσει τους χυμούς του.

Μην… πετάτε την μπανανόφλουδα!

Καραμελωμένες μπουκιές ή τουρσί μπανανόφλουδας

Για τις καραμελωμένες φλούδες μπανάνας, ανακατέψτε μισή κούπα ζάχαρη με μισή κούπα νερό σε μια κατσαρόλα μέχρι να πάρουν βράση. Στη συνέχεια, προσθέστε δύο φλούδες μπανάνας κομμένες σε φέτες (κομμένα οριζόντια ανά δυόμισι εκατοστά) και σιγοβράστε για περίπου δέκα λεπτά. Όταν δείτε ότι η ζάχαρη αρχίζει να καραμελώνει, μεταφέρετε τις φλούδες σε ένα ταψί και αφήστε τις να κρυώσουν. Μόλις σκληρύνουν, σπάστε τις σε λωρίδες και απολαύστε!

Δείτε ακόμα:  «Ποιος είναι Πρωινιάτικα;» με την Μπέττυ Μαγγίρα

Για το τουρσί, κόψτε τις φλούδες μπανάνας σε μικρά κομματάκια. Ανακατέψτε δύο κούπες λευκό ξύδι, δύο τρίτα της κούπας κρυσταλλική ζάχαρη, μια κουταλιά της σούπας σπόρους μουστάρδας και δύο κουταλάκια του γλυκού σπόρους σέλινου και βράστε για 3-5 λεπτά. Στη συνέχεια, μεταφέρετε το μείγμα σε αποστειρωμένο βάζο και, αφού κρυώσει, φυλάξτε το στο ψυγείο.

Μην… πετάτε την μπανανόφλουδα!

Ξύδι με γεύση μπανάνας

Ξύδι; Ποιος θα το περίμενε; Για να το φτιάξετε, προσθέστε απλώς ζάχαρη και ξύδι σε ίσα μέρη σε ένα βάζο με φλούδες μπανάνας και αφήστε το μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ζύμωσης, για μία με δύο εβδομάδες, προτού στραγγίξετε τις φλούδες. Καλύψτε το βάζο με τουλπάνι και τοποθετήστε το σε ένα καθαρό και ασφαλές σημείο για όσο καιρό διαρκεί η ζύμωση. Μην το κλείσετε όμως με καπάκι, γιατί μπορεί να εκραγεί!

Μην… πετάτε την μπανανόφλουδα!

Για την περιποίηση του προσώπου

Οι μπανανόφλουδες μπορούν ν’ απαλύνουν τις ρυτίδες! Τα αντιοξειδωτικά και η βιταμίνη C που διαθέτουν οι μπανάνες συμβάλλουν στη μείωση της εμφάνισης των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. Τρίψτε τη φλούδα στην επιδερμίδα σας και αφήστε τη για 30 λεπτά. Ξεπλύνετε με νερό και καθαρίστε το πρόσωπο. Επαναλάβετε τρεις φορές την εβδομάδα ως μέρος της τακτικής ρουτίνας περιποίησης του δέρματός σας.

Μην… πετάτε την μπανανόφλουδα!

Για τον κήπο

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό λίπασμα, έναν άριστο τρόπο για να προσθέσετε στο χώμα οργανική ύλη και σημαντικά θρεπτικά συστατικά –κυρίως ασβέστιο, μαγνήσιο, θείο, φωσφορικά άλατα, κάλιο και νάτριο. Κόψτε τις φλούδες σε μικρότερα κομμάτια για ν’ αποσυντεθούν ακόμη ταχύτερα.

Από το δέντρο, την φλούδα μέχρι το φρούτο…

Η δέσμευση για βιωσιμότητα της Chiquita την οδηγεί στο να λαμβάνει ειδικά μέτρα ώστε να διασφαλίσει ότι καμία μπανάνα δεν πάει χαμένη. Αν δεν είναι αρκετά καλή για να τοποθετηθεί στα καταστήματα, τότε γίνεται πουρές ή αλεύρι μπανάνας.

Δείτε ακόμα:  «ΣΛΟΥΘ» του Άντονι Σάφερ

Στο πλαίσιο των βιώσιμων πρακτικών καλλιέργειας που εφαρμόζει μάλιστα η εταιρεία, χρησιμοποιεί τα φύλλα, τον κορμό και τους μίσχους για να δημιουργήσει ένα εκπληκτικό οργανικό εδαφοκάλυμμα, που οι αγρότες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως λίπασμα και να προστατεύσουν το έδαφος από τη διάβρωση. Ταυτόχρονα, στις εγκαταστάσεις στην Κόστα Ρίκα υπάρχει ένα σύστημα βιοζύμωσης, που χρησιμοποιεί απόβλητα φρούτων για την παραγωγή ενέργειας.

Μην… πετάτε την μπανανόφλουδα!

Άρα, αγαπήστε τις μπανάνες, αλλά και τις φλούδες τους και δε θα χάσετε!

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το www.chiquita.gr…  🔗 ή τις σελίδες μας σε Instagram και Facebook.

Μοιραστείτε:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top