VICE SPECIALS και Ευπαθείς Ομάδες σε Αναμονή

Τη Δευτέρα, 01:15, στον ΑΝΤ1, μη χάσετε την εκπομπή του ελληνικού γραφείου του VICE, με τίτλο «Εμβόλιο: Ευπαθείς Ομάδες σε Αναμονή».

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19, έχει ξεκινήσει και στην Ελλάδα να πραγματοποιείται σταδιακά και με αρκετή χρονοκαθυστέρηση ο εμβολιασμός των πολιτών με βάση τον επίσημο σχεδιασμό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού και της κεντρικής κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί υγειονομικοί, εργαζόμενοι στον τομέα της δημόσιας και ιδιωτικής υγείας καθώς και οι ηλικιακές ομάδες των 85+ και 80-84, ενώ με βάση το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού «Ελευθερία», στη Φάση 2, που τώρα διανύουμε, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΟΔΥ, ανάλογα με τη ροή και τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, για τις ηλικίες 75 και άνω, 70 και άνω και των ασθενών με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Οι διαγνώσεις καρκίνου στη χώρα είναι περίπου 65.000 κάθε χρόνο και οι θάνατοι φτάνουν τις 33.000. Ο Νίκος Γκιώνης διαγνώστηκε με καρκίνο πνεύμονα μέσα στην πανδημία τον Νοέμβριο του 2020. Ο ίδιος βρίσκεται σε ενεργό χημειοθεραπεία και περιμένει να εμβολιαστεί χωρίς όπως χαρακτηριστικά λέει να δίνει στο εμβόλιο μεταφυσικές διαστάσεις.

Ωστόσο, τα άτομα με χρόνιες και υποκείμενες παθήσεις, που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, είναι εκείνοι που θα πρέπει άμεσα και με προτεραιότητα να εμβολιαστούν λόγω της αυξημένης πιθανότητας ιδιαίτερα σοβαρής νόσησης και ανάγκης νοσηλείας τους εξαιτίας της Covid-19.

Ο διαγνωσμένος διαβήτης στην Ευρώπη και την Ελλάδα ξεπερνά το 10% του γενικού πληθυσμού. Η Σοφία Πιτσικάλη είναι ασθενής με διαβήτη τύπου 1, ένα αυτοάνοσο νόσημα που ρυθμίζεται με χορήγηση ινσουλίνης και δηλώνει ότι «για να προχωρήσουμε, πρέπει να τολμήσουμε και να κάνουμε το εμβόλιο».

Το VICE και η Κατερίνα Βασιλείου συνάντησε ασθενείς με σοβαρές και χρόνιες νόσους και μίλησε μαζί τους για το πώς έχουν προσαρμόσει τη ζωή τους μέσα στην πανδημία εξαιτίας της κατάστασης της υγείας τους, πώς υποδέχτηκαν την είδηση της ανακάλυψης του εμβολίου και τι, τελικά, σηματοδοτεί το εμβόλιο για τους ίδιους. Επίσης, συζήτησε με εξειδικευμένους γιατρούς για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, την προτεραιότητα στον εμβολιασμό των συγκεκριμένων ευπαθών ατόμων και την ομαλοποίηση της καθημερινότητάς μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Δείτε ακόμα:  «ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ» και έρχεται στο MEGA
Η κυστική ίνωση είναι μία σπάνια νόσος που προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις στον πνεύμονα, με 800 ασθενείς στην Ελλάδα. Ο Γιώργος Σαργιώτης, ασθενής με κυστική ίνωση διαγνωσμένος από τριών μηνών, τονίζει ότι για τον ίδιο το εμβόλιο πάντα αποτελεί ένα θαύμα.

Τα ερωτήματα που προέκυψαν από ασθενείς και ειδικούς οδήγησαν το VICE ν’ αναζητήσει απαντήσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

VICESPECIALS – Δευτέρα 22Φεβρουαρίου, 01:15, στον ΑΝΤ1.

Παρουσίαση: Κατερίνα Βασιλείου

Δείτε όλα τα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ VICE Specials εδώ:
video.vice.com…  🔗

Μοιραστείτε:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top