Ταλαιπωρημένα πόδια;

Αποφύγετε κάλους και σκληρύνσεις

Τώρα που οι γιορτές είναι στο φόρτε τους, οι βραδινές έξοδοι επιβάλλουν καλό ντύσιμο και… ψηλοτάκουνα! Άρα, τα πόδια μας δέχονται τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία. Αν μάλιστα υποφέρουν ήδη από κάλους και σκληρύνσεις, τότε το πρόβλημα οξύνεται. Ας δούμε όμως τι είναι αυτό ακριβώς που μας ταλαιπωρεί και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Τι είναι οι κάλοι και οι σκληρύνσεις; Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Λόγω της μορφής των κάτω άκρων σε οστικές προβολές, από τις μηχανικές πιέσεις και την τριβή, δημιουργείται αντιδραστικός ιστός, δηλαδή κάλοι και σκληρύνσεις, παραμορφώσεις των χόνδρων, υπερτροφίες του δέρματος και των νυχιών, υπερκερατώσεις. Δεν υπάρχουν ρίζες, ειδάλλως θα είχαμε νεοπλασία. Ο μηχανισμός στις ως άνω δερματικές παθήσεις είναι: ο συνεχής ερεθισμός στο σημείο του δέρματος που προκαλεί υπεραιμία και φλεγμονή με αύξηση της δραστηριότητας των βασικών κυττάρων του δέρματος, με ακάνθωση και κεράτωση της κερατίνης του δέρματος.

Ο εξειδικευμένος Ποδολόγος θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση και θεραπεία του προβλήματος.

Τι είναι η ξηροδερμία των ποδιών;

Η ξηροδερμία είναι δερματική διαταραχή (αφυδάτωση) λόγω:

Α) Κληρονομικών παραγόντων και άμυνας του δέρματος, π.χ. ατοπική δερματίτιδα, ψωρίαση, έκζεμα, θυρεοειδής, διαβήτης και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα και

Β) Εξωγενών παραγόντων, όπως: δερματίτιδα εξ επαφής, κλιματικές διαταραχές, ποιότητα των υποδημάτων, τρόπος προσωπικής φροντίδας, ο λανθασμένος βηματισμός λόγω βλαισιο-κοιλο-πλατυποδίας, κακώσεις, προβολή των μεταταρσίων κεφαλών, το φαινόμενο  koebner.

Πού θα πρέπει να απευθυνθούμε;

Η κλινική εικόνα καθορίζει και τον θεραπευτή. Βασικά, γίνεται αμφίδρομη παραπομπή.

Ως δερματικό πρόβλημα (έκζεμα, ψωρίαση, μυκητίαση και δερματίτιδα) αντιμετωπίζεται από τον δερματολόγο. Ως ποδολογικό πρόβλημα, από τον εξειδικευμένο Ποδολόγο και σίγουρα όχι από τον αισθητικό.

 Γράφει:

Γεώργιος Μπουλιέρης, Ποδολόγος

O Γεώργιος Μπουλιέρης, Ποδολόγος, PodologiemedizinischeFusstherapy Εξειδικευθείς στη Δυτική Γερμανία. Με εμπειρία 35 χρόνων στην Ποδολογία. Με Ειδίκευση στην Διαβητική Ambulance. Μέλος του Γερμανικού Συλλόγου ποδοθεραπευτών ZFD και Μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Ποδολόγων – Ποδιάτρων. Επιστημονικός Συνεργάτης Π. Γ. Ν. Αττικόν.

Μιλτιάδου 13 – 15, Περιστέρι
Τηλ: 210 5730905
Κιν: 6975735044
Mail: g.mpoulieris@gmail.com

Μοιραστείτε:
Δείτε ακόμα:  pHformula: Καινοτόμες θεραπείες υγείας του δέρματος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top