Συνέντευξη της Συγγραφέως ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΦΑΠΛΩΜΑΤΑ

«Θαυμάζω τους ανθρώπους που καταφέρνουν να σκέφτονται λιγότερο αναλυτικά. Πιστεύω πως απολαμβάνουν περισσότερο τη ζωή».

Γεωργία Εφαπλωματά

Είναι ένας άνθρωπος ευχάριστος, αισιόδοξος και κυρίως, όπως αποδεικνύεται, καλός στη δουλειά του. Ο λόγος για τη Γεωργία Εφαπλωματά, μια νέα, πολυπράγμονα, ταλαντούχα γυναίκα, συγγραφέα του βιβλίου «Χωρίς δεύτερη σκέψη», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» κι έχει σημειώσει ρεκόρ πωλήσεων. Αυτό στάθηκε η αφορμή για να της ζητήσουμε να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη ώστε να τη γνωρίσουμε καλύτερα και όχι μόνο μέσα από τους ήρωες του βιβλίου της και τη μοντέρνα, γοργή γραφή της.

Από τη Στέλλα Δαπέργολα

 • Κυρία Εφαπλωματά, πώς αποφασίσατε ν’ ασχοληθείτε με τη συγγραφή; Ήταν κάτι αυθόρμητο και πηγαίο ή η γραφή σχετίζεται με το επάγγελμά σας;

Το γράψιμο αποτελούσε πάντα μεγάλη αγάπη για εμένα. Με θυμάμαι από μικρό παιδί να γράφω σκέψεις, στίχους, γράμματα. Ήταν ο δικός μου τρόπος έκφρασης και εκτόνωσης. Μετά για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο δούλευα ως τραπεζικός, σταμάτησα εντελώς να γράφω. Πριν αρκετά χρόνια όμως αποφάσισανα ξεκινήσω το δικό μου blog, κι έτσι άρχισα και πάλι να ασχολούμαι με κάτι που μου δίνει χαρά και ενέργεια. Η συγγραφή του βιβλίου μου ξεκίνησε κάπως αυθόρμητα, συνεχίστηκε όμως απόλυτα συνειδητά.

 • «Χωρίς δεύτερη σκέψη» είναι ο τίτλος του πρώτου σας μυθιστορήματος. Αυτό είναι και το μόττο της ζωής σας;

Μακάρι να ήταν! Δυστυχώς ανήκω στους ανθρώπους που αναλύουν σε βάθος πριν πάρουν κάποια απόφαση. Θαυμάζω τους ανθρώπους που καταφέρνουν να σκέφτονται λιγότερο αναλυτικά. Πιστεύω πως απολαμβάνουν περισσότερο τη ζωή.

 • Το θέμα του βιβλίου μπορεί να χαρακτηριστεί και αυτοβιογραφικό;

Η πλοκή του έχει σίγουρα επηρεαστεί από εμπειρίες που έχουν ζήσει άνθρωποι γύρω μου, από γεγονότα που έχω διαβάσει ή ακούσει, όμως όχι δεν θα το χαρακτήριζα αυτοβιογραφικό.

 • Οι ήρωές σας είναι σύγχρονοι, καθημερινοί… Έχετε αντλήσει τα χαρακτηριστικά τους από υπαρκτά πρόσωπα ή πρόκειται για δημιουργήματα της φαντασίας σας;

Ο κάθε ήρωας μου έχει πολλά διαφορετικά στοιχεία, από πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους του περιβάλλοντός μου, αλλά και από τον εαυτό μου τον ίδιο. Έχω μπλέξει δηλαδή χαρακτηριστικά από υπαρκτά πρόσωπα κι έχω πλάσει νέους μοναδικούς χαρακτήρες.

 • Η γραφή σας είναι αβίαστη, ανάλαφρη και ικανή να δημιουργήσει εικόνες και να μεταφέρει τον αναγνώστη σε μια σειρά από διαφορετικού ύφους σκηνικά. Εύκολα θα μπορούσε ν’ αποτελέσει τον καμβά ενός σεναρίου. Είναι μέσα στα σχέδιά σας;
Δείτε ακόμα:  Golfώ: η κωμική διασκευή στο έργο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη, στο Θέατρο 104, στο Γκάζι

Ως τώρα δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου η πιθανότητα να γράψω ένα σενάριο. Κάποιες αναγνώστριες που διάβασαν το βιβλίο και επικοινώνησαν μαζί μου, μου είπαν ότι θα τους άρεσε να το δουν σε ταινία ή σειρά. Με χαροποιεί ιδιαίτερα το ότι καταφέρνω να δημιουργώ κινηματογραφικές εικόνες στο μυαλό του αναγνώστη. Πιστεύω ότι αυτήν την αίσθηση τη δημιουργεί η πληθώρα διαλόγων που υπάρχει στο βιβλίο. Είναι αλήθεια ότι απολαμβάνω πολύ το να σκαρφίζομαι διαλόγους. Επομένως, θα μου άρεσε η ιδέα της συγγραφής ενός σεναρίου, χωρίς όμως να έχω κάτι στα άμεσα σχέδιά μου.

 • Τι σημαίνουν τα βιβλία για εσάς και ποιο είδος σάς τραβάει περισσότερο το ενδιαφέρον; Ρομαντικό, ερωτικό, αστυνομικό, θρίλερ…

Τα βιβλία είναι για μένα ένας μαγικός κόσμος! Ένα προσωπικό καταφύγιο. Όταν μπαίνω μέσα σε ένα βιβλιοπωλείο και ξεφυλλίζω τα βιβλία νιώθω μια απίστευτη γαλήνη.

Μου αρέσουν πολλά διαφορετικά είδη. Κυρίως όμως προτιμώ τα ρομαντικά βιβλία, τα ψυχολογικά θρίλερ και τις βιογραφίες.

 • Τι πιστεύετε για τη γυναικεία λογοτεχνία και ποιες οι αγαπημένες σας συγγραφείς, Ελληνίδες και ξένες;

Δεν μπορώ να πω ότι η γυναικεία λογοτεχνία είναι διαχωρισμένη στο μυαλό μου από την αντρική. Η αλήθεια βέβαια είναι πως διαβάζω συχνότερα γυναίκες συγγραφείς. Ίσως επειδή υποσυνείδητα η γυναικεία προσέγγιση των πραγμάτων μού είναι περισσότερο οικεία, και γι’ αυτό τελικά επιλέγω τα συγκεκριμένα βιβλία. Αγαπημένες μου Ελληνίδες συγγραφείς είναι η Λένα Διβάνη, η Μαίρη Κόντζογλου, και από ξένες συγγραφείς, η πρώτη που μου έρχεται στο μυαλό είναι η Τζένιφερ Ντόνελι.

 • Διατηρείτε ένα blog. Ποιο είναι και τι είδους θέματα πραγματεύεστε σ’ αυτό;

Πρόκειται για ένα blog που απευθύνεται σε Ελληνίδες μαμάδες που ζουν στο εξωτερικό, κάτι το οποίο δηλώνει και ο τίτλος του: «Μια μαμά στα ξένα». Το ξεκίνησα πριν 9 χρόνια, όντας μια νέα μαμά σε μια ξένη χώρα. Ήταν αρχικά ο τρόπος μου να συνδεθώ με άλλες μητέρες που βρίσκονταν κι εκείνες στο εξωτερικό και βίωναν όσα κι εγώ.

Σε αυτό μπορεί κάποιος να διαβάσει προσωπικές μας ιστορίες, προτεινόμενα βιβλία ή παιδικά αντικείμενα, συνταγές ή θέματα σχετικά με τα παιδιά και την ανατροφή τους σε μια ξένη χώρα, με διαφορετική κουλτούρα και συνήθειες.

 • Ζείτε μόνιμα στο εξωτερικό. Σκοπεύετε να εκδώσετε το βιβλίο σας και σε άλλες γλώσσες αντιμετωπίζοντας την πρόκληση μιας ευρύτερης αγοράς;
Δείτε ακόμα:  ΩΡΑ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ, ώρα για σαρακοστιανά!

Ακόμα είναι ίσως νωρίς για αυτήν την σκέψη, θα μου άρεσε όμως πολύ να δω το βιβλίο μου μεταφρασμένο. Κυρίως στα αγγλικά όπου το κοινό είναι πολύ μεγάλο, αλλά και στα ολλανδικά, που είναι η γλώσσα της χώρας που με φιλοξενεί. Το θετικό, κατά την γνώμη μου, είναι πως η ιστορία του βιβλίου είναι μια καθημερινή και μοντέρνα ιστορία, η οποία θα μπορούσε να διαδραματίζεται σε πολλά διαφορετικά μέρη, και με την οποία θα μπορούσε να ταυτιστεί κάποιος είτε ζει στην Ελλάδα, είτε στη Γαλλία, είτε στην Αμερική.

 • Τι σκέφτεστε για το μέλλον; Ετοιμάζετε ένα δεύτερο βιβλίο και με τι θέμα;

Έχω ξεκινήσει το δεύτερο βιβλίο μου. Πρόκειται πάλι για ένα ρομαντικό μυθιστόρημα. Σε αντίθεση με το προηγούμενο που είχε μια δόση χιούμορ, το συγκεκριμένο είναι περισσότερο κοινωνικού χαρακτήρα. Η κεντρική ηρωίδα λέγεται Χριστίνα και ήδη πλάθω στο μυαλό μου το δικό της ταξίδι.

 • Τι ευχόσαστε για εσάς, την οικογένεια και τη δουλειά σας;

Πάνω από όλα εύχομαι υγεία σε όλους μας. Και σύντομα να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Πιστεύω πως εκτιμήσαμε πολλά που θεωρούσαμε ως πριν ένα χρόνο δεδομένα. Καιρός να το αποδείξουμε!

Ονομάζομαι Γεωργία Εφαπλωματά κι έχω γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη το 1978.

Σπούδασα Οικονομικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μιλάω Αγγλικά, Ισπανικά και Ολλανδικά.

Έχω εργαστεί ως τραπεζική υπάλληλος σε ιδιωτική τράπεζα για 6 χρόνια, μέχρι το 2010 που αποφάσισα να μετακομίσω στην Ολλανδία. Εκεί ζω στο Άμστερνταμ με τον σύζυγό μου και τις 2 κόρες μας, 5 και 10 χρονών.

Από το 2012 διατηρώ το προσωπικό μου blog με τίτλο: «Μια μαμά στα ξένα», που απευθύνεται κυρίως σε Ελληνίδες μαμάδες που ζουν στο εξωτερικό.

Τα τελευταία 2 χρόνια παρακολουθώ σεμινάρια δημιουργικής γραφής και διόρθωσης/επιμέλειας κειμένων. Έχω δημοσιεύσει άρθρα μου σε on line περιοδικά και πρόσφατα ξεκίνησα μια συνεργασία με μια start up εταιρεία που ασχολείται με ταξιδιωτικές προτάσεις.

Τα χόμπι μου είναι το διάβασμα, η γιόγκα και η ζαχαροπλαστική.

Μοιραστείτε:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top