ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Head Barista των Καφεκοπτείων Λουμίδη, κ. Κλουβάτου

Ο Head Barista των Καφεκοπτείων Λουμίδη, Θάνος Κλουβάτος μας παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για το νέο Coffee Brew Bar που λειτουργεί στο κατάστημα της Ομόνοιας και το οποίο  δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες για άμεση απόλαυση άρτιων παρασκευασμένων ροφημάτων εκλεκτού καφέ με νέα coffee blends & single origins. Ας μάθουμε, λοιπόν, τα μυστικά του καλού καφέ και τις απίστευτες ποικιλίες του από έναν ειδικό…

Γράφει η Ρένα Κάντζα

  1.  Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, πόσα χρόνια είστε στο χώρο και τι εξειδίκευση έχετε;

Δραστηριοποιούμαι στον χώρο του καφέ και της εστίασης εδώ και περίπου 6 χρόνια, ενώ τα 2 τελευταία με έχει συνεπάρει αυτό που λέμε “specialty”. Είναι αξιοθαύμαστο πως ένα αγνό αγροτικό προϊόν μπορεί να μεταφέρει τόσο ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά μέσα από ένα ρόφημα. Μέσα από συνεχή εκπαίδευση, παρακολουθώντας σεμινάρια και με τη συμμετοχή μου σε διαγωνισμούς του Specialty Coffee Association φροντίζω να βρίσκομαι “σε φόρμα” και να ανακαλύπτω όλο και περισσότερα για την πρώτη ύλη και γενικά τον κλάδο του καφέ. Πλέον, έχω τη χαρά να είμαι μέλος μια οικογενειακής ελληνικής επιχείρησης Καφεκοπτεία Λουμίδη, με αξιοσημείωτη και επιτυχημένη πορεία στον κλάδο.

Ως Head Barista στα Καφεκοπτεία Λουμίδη,  είμαι υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία του νέου Coffee Brew Bar στο κατάστημα της Ομόνοιας, ενώ παράλληλα συμμετέχω στις διαδικασίες διαλογής του καφέ, στην αποτύπωση των γευστικών προφίλ των διάφορων blends αλλά και single origins και φυσικά συμβάλλω ενεργά στις εμπορικές ενέργειες του δικτύου λιανικής και χονδρικής της εταιρείας.

  1. Επιχειρηματικά, η κίνηση του coffee brew bar πώς σας φαίνεται; Τι προοπτικές δίνει στην επιχείρηση;

Το Coffee Brew Bar είναι ένα φρέσκο εγχείρημα που ανανεώνει τα Καφεκοπτεία Λουμίδη και παράλληλα αποδεικνύει την έμφαση που δίνει η εταιρεία στην εμπειρία των πελατών. Η δυνατότητα της άμεσης απόλαυσης του καφέ με την υπογραφή των Καφεκοπτείων Λουμίδη «έλειπε» στο κοινό. Οι πελάτες πλέον μπορούν να απολαμβάνουν άρτια παρασκευασμένα ροφήματα εκλεκτού καφέ στη στιγμή. Επίσης, μέσα από το Coffee Brew Bar δίνεται η δυνατότητα και στους πελάτες του καφεκοπτείου να «πειραματιστούν» με νέες γεύσεις δοκιμάζοντας επιτόπου νέα coffee blends & single origins. Όντας μέλος της ομάδας δημιουργίας του νέου shop in shop της Ομόνοιας αναγνωρίζω την πολύ προσεγμένη δουλειά που έχει γίνει σε όλα τα επίπεδα, από τον σχεδιασμό του χώρου, τον εξοπλισμό, την ομάδα των baristi αλλά κυρίως την ποιότητα των καφέδων που σερβίρουμε.

  1. Ποια είναι η ιστορία πίσω από το concept του CBB? Θα εξελιχθεί σε αλυσίδα coffee shops;
Δείτε ακόμα:  Strangers in the Night

Η δημιουργία του Coffee Brew Bar είναι η εξέλιξη των καφεκοπτείων και της εμπειρίας που προσφέρουν. Η δυνατότητα άμεσης απόλαυσης ποιοτικού καφέ όλων των ειδών υπήρχε στο πλάνο της εταιρείας τα τελευταία χρόνια. Μετά το πέρας της πανδημίας, το όραμα της εξέλιξης των καφεκοπτείων γίνεται πραγματικότητα. Είναι γεγονός,  πως το Coffee Brew Bar της Ομόνοιας αποτελεί την αφετηρία μιας νέας, ανανεωμένης εποχής για τα Καφεκοπτεία Λουμίδη.

  1. Πόσο σημαντικό είναι το service για το CBB; Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί το service των Καφεκοπτείων Λουμίδη; Δώστε μας μια σύντομη περιγραφή μιας καθημερινής ημέρας στο κομμάτι του service.

Προτεραιότητα, τόσο στο καφεκοπτείο όσο και στο Coffee Brew Bar, είναι η εμπειρία του πελάτη. Δίνουμε έμφαση στη λεπτομέρεια και την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών. Οι πελάτες του καταστήματος της Ομόνοιας μπορούν να γευτούν εκλεκτούς καφέδες espresso 100% Arabica,  να ανακαλύψουν signle origins σε διάφορες μεθόδους παρασκευής, να απολαύσουν ελληνικό καφέ «αλλιώς», να βρουν ποιοτικά σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας και παράλληλα να προμηθευτούν για τον χώρο τους φρεσκοκομμένο καφέ και άλλα προσεκτικά επιλεγμένα συνοδευτικά προϊόντα. Τα παραπάνω αναδεικνύουν την μοναδική εμπειρία απόλαυσης που οραματίστηκαν και προσφέρουν τα Καφεκοπτεία Λουμίδη στους διαχρονικούς, αλλά και σύγχρονους & απαιτητικούς coffee lovers.

  1. Εξηγήστε μας ποια είναι τα σωστά χαρακτηριστικά του Service, είναι ανθρωποκεντρικά ή τεχνοκρατικά;

Για την ομάδα των Καφεκοπτείων Λουμίδη, σωστή εξυπηρέτηση σημαίνει ικανοποιημένος πελάτης. Επιδιώκουμε την ικανοποίηση των πελατών μας μέσα από την άμεση εξυπηρέτηση, την «εκπαίδευση» των πελατών μας στα νέα του καφέ (είτε νέα blends, είτε νέοι τρόποι παρασκευής), την καλή διάθεση, την παρότρυνση για δοκιμή νέων γεύσεων κ.α. Η εμπειρία μου έως τώρα στο κατάστημα, έχει δείξει πως η προσέγγισή μας συνδυάζει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα με σύγχρονες τεχνικές εξυπηρέτησης που προσφέρουν αμεσότητα και ευχαρίστηση στους πελάτες κάνοντάς τους θαμόνες των Καφεκοπτείων Λουμίδη και της 360ο εμπειρίας καφέ που προσφέρουμε.

  1. Μιλήστε μας για τα είδη καφέ που σερβίρετε στο CBB

Στο Coffee Brew Bar σερβίρουμε υψηλής ποιότητας καφέδες, με πρωταγωνιστή το 100% Arabica Blend με ευδιάκριτη οξύτητα, σοκολατένια γεύση, πλούσιο βουτυρώδες σώμα και μακρά, ζουμερή επίγευση. Επίσης, προσφέρουμε επιλεγμένα single origins με μεγαλύτερες εντάσεις. Εκτός από ροφήματα Espresso και Φίλτρου, ο πελάτης του Coffee Brew Bar μπορεί να γευτεί ελληνικό καφέ, είτε παραδοσιακό είτε με μικρά twists (εκχύλιση & συνταγές) που τον απογειώνουν και τον κάνουν μία σύγχρονη πρόταση με gourmet στοιχεία.

  1. Πόσα είδη espresso υπάρχουν και ποια είναι αυτά που εσείς δουλεύετε περισσότερο;
Δείτε ακόμα:  «Άσε μας ρε μαμά»

Στον espresso του Coffee Brew Bar μας θα συναντήσετε το 100% Arabica Blend! Ένα blend από Κολομβία, Βραζιλία &  Colombia, Brazil & Νικαράγουα με μέτριο προς σκούρο καβούρδισμα. Στο συγκεκριμένο blend ξεχωρίζει ευχάριστα η ένταση της οξύτητας. Εκτός από το coffee blend μας, οι πελάτες του Coffee Brew Bar μπορούν να ανακαλύψουν και νέες πιο ιδιαίτερες γεύσεις μέσα από τους single origin καφέδες μας.  Πρόσφατα προσφέραμε εάν εκλεκτό καφέ από την Σιέρα Νεβάδα της Κολομβίας. Έναν καφέ με ένταση στη γεύση του, πλούσιο σώμα και πολυπλοκότητα. Εκεί ανακαλύψαμε γεύσεις όπως καραμέλα, πραλίνα φουντουκιού και μια νότα από ώριμο κόκκινο νεκταρίνι.

  1. Ποια η διαφορά μεταξύ blends single origin και μονοποικιλιακού;

Υπάρχουν πολλά είδη καφεόδεντρων. Από αυτά, μόνο τρία χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία και την κατανάλωση του καφέ. Αυτά είναι: το είδος ‘Eugenoides’, Arabica και Canephora. Το είδος ‘Eugenoides’ είναι πιο σπάνιο και θεωρείται “πατέρας” της Arabica. Το είδος Arabica έχει πάνω από 60 διαφορετικές  ποικιλίες ενώ, από την Canephora, χρησιμοποιούμε μόνο την ποικιλία Robusta. Επομένως, ένα coffee blend μπορεί να αποτελείται από πολλές ποικιλίες του είδους Arabica ή Arabica σε συνδυασμό με Robusta.  Από την άλλη, single origin θεωρείται ένας καφές μοναδικής προέλευσης. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι και μονοποικιλιακός. Ένας καφές θεωρείται μονοποικιλιακός όταν αποτελείται από μία ποικιλία και μόνο. Για παράδειγμα, αν ένας καφές από τη Βραζιλία περιέχει μία ποικιλία Bourbon και μία Catuai, δεν θεωρείται μονοποικιλιακός, αλλά single origin.

  1. Τι σημαίνει single origin και γιατί να το επιλέξει κανείς;

Οι καφέδες single origin έχουν την ιδιαιτερότητα να αποκομίζουν γευστικά χαρακτηριστικά ανάλογα του τερουάρ του εδάφους, δηλαδή των ιδιαίτερων στοιχείων του εδάφους. Συνήθως οι συγκεκριμένοι καφέδες έχουν πιο ευδιάκριτα γευστικά χαρακτηριστικά.  Για παράδειγμα, οι καφέδες από τη Βραζιλία φημίζονται για τις έντονες νότες σοκολάτας και ξηρών καρπών, ενώ οι καφέδες από την Κεντρική Αμερική έχουν πιο έντονη γεύση από κόκκινα φρούτα. Αντίθετα, στην Αφρική, και συγκεκριμένα οι καφέδες με προέλευση την Αιθιοπία,  έχουν τη χαρακτηριστική γεύση των εσπεριδοειδών. Όποιος επιθυμεί να δοκιμάσει κάτι πιο ιδιαίτερο, με μεγαλύτερες εντάσεις και οξύτητες θα του πρότεινα να επιλέξει κάποιο single origin.

  1. Ποιες είναι οι σωστές τεχνικές για τον καφέ φίλτρου και το cold brew;

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές παρασκευής καφέ φίλτρου και καφέ κρύας εκχύλισης. Σημαντικοί παράγοντες για το τελικό γευστικό αποτέλεσμα είναι οι λεπτομέρειες που αφορούν κυρίως την πρώτη ύλη, τη σωστή άλεση, την σύσταση του νερού, τις σωστές αναλογίες, τη θερμοκρασία κ.α.

Μοιραστείτε:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top