Πασχαλιάτικο τραπέζι

Τι τρώμε μέρα με τη μέρα, πριν και μετά, για να παραμείνουμε υγιείς

Το Πάσχα είναι μία περίοδος, στη διάρκεια της οποίας η παράδοση «επιβάλλει» δύο εντελώς αντίθετες διατροφικές συμπεριφορές και δίαιτες. Αρχικά μια μακρά (40 ημερών) ή μια μικρότερη (μιας εβδομάδας) περίοδο νηστείας, όπου έχουμε πλήρη αποχή από τροφές ζωικής προέλευσης και εντάσσουμε στη διατροφή μας κυρίως λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και θαλασσινά. Ρωτήσαμε τον Χαρίλαο Δημοσθενόπουλο, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, να μας πει τι πρέπει να προσέξουμε τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο, αλλά και την Κυριακή του Πάσχα στο φαγητό μας έτσι ώστε ν’ αποφύγουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις από τις υπερβολές.

Η νηστεία αποτελεί μια καλή ευκαιρία για «φυσική» αποτοξίνωση από τρόφιμα ζωικής προέλευσης και κατ’ επέκταση από κορεσμένα λίπη και ποσότητες χοληστερόλης που αυτά περιέχουν. Η διατροφή αυτή μπορεί:

  1. Να βελτιώσει το λιπιδαιμικό μας προφίλ,
  2. Να βελτιώσει την αρτηριακή μας πίεση μέσα από τη μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών,
  3. Να βελτιώσει το βάρος μας.

Έτσι, τη Μεγάλη Παρασκευή, που απέχουμε και από λάδι, μπορούμε να τραφούμε:

  1. Με περισσότερα λαχανικά και φρούτα (πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών συστατικών),
  2. Ξηρούς καρπούς (πηγές πολυακόρεστου λίπους, αλλά και πολλών ιχνοστοιχείων και ινών),
  3. Σουσάμι και ταχίνι-χαλβά (πηγές αμινοξέων όπως αργινίνη και λευκίνη, βιταμινών π.χ. της αντιοξειδωτικής Ε, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου και σεληνίου)
  4. Ελαφρές σούπες χωρίς λάδι, με βάση τα λαχανικά (π.χ. ντοματόσουπα).

Τι πρέπει να προσέξουμε το βράδυ του Μ. Σαββάτου;
Αμέσως μετά την Ανάσταση, θα καθίσουμε γύρω από το τραπέζι, που θα ξαναδοκιμάσουμε  κρέας και άλλα προϊόντα, τα οποία είχαμε διαγράψει από τη διατροφή μας για μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα.

Αυτή η μετάβαση από τη νηστεία στην κανονικότητα φροντίστε να γίνει αργά και ήρεμα για να μην αποτελέσει δυναμικό σοκ για τον οργανισμό. Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης καλό είναι να περιοριστούμε μόνο στην κατανάλωση της παραδοσιακής σούπας και μιας σαλάτας.

Η μαγειρίτσα είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα.

Συμβουλή: Μην καταναλώσετε στο ίδιο γεύμα και το «κόκκινο» αυγό. Προτιμήστε μικρή ποσότητα κρέατος, για να μην κάνετε την πέψη σας ακόμα πιο δύσκολη. Συνοδέψτε την μόνο με σαλάτα και ψωμί.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι φυτικές ίνες από τα λαχανικά και τις σαλάτες, τόσο στο βραδινό δείπνο όσο και στο πασχαλινό τραπέζι της Κυριακής θα παίξουν έναν πολύ καθοριστικό ρόλο.

  • Η κατανάλωση αρκετής ποσότητας σαλατικών θα προστατέψει το στομάχι μας, κατά τη διαδικασία της πέψης, από την αιφνίδια όσο και υπερβολική «εισβολή» λιπαρών συστατικών στον οργανισμό μας.
Δείτε ακόμα:  H εκρηκτική Marisol Montalvo στο Μέγαρο Μουσικής
Κυριακή του Πάσχα

Το πρωί της Κυριακής είναι καλό να πάρουμε πρωινό, αλλά όχι πολύ πλούσιο.

Γάλα, δημητριακά ή μικρή ποσότητα από τα πασχαλινά κουλουράκια ή τσουρέκι μαζί με ένα φρούτο μπορεί να μας χορτάσει μέχρι το μεσημέρι.
Στο γεύμα καλό είναι να αποφύγουμε το συνεχές τσιμπολόγημα, και να γεμίσουμε ένα πιάτο με λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας.

Οι υδατάνθρακες με τη μορφή της πατάτας, του ρυζιού ή του ψωμιού πρέπει να κατέχουν σημαντική θέση στο πιάτο μας, αφού είναι πηγή ενέργειας αλλά δίνουν λιγότερη ενέργεια από τα λιπαρά κρέατα του Πάσχα, και αδιάλυτες φυτικές ίνες, που τονώνουν τη λειτουργία του εντέρου.

Τέλος, το βραδινό μας μπορεί να είναι είτε μια σαλάτα εποχής με ψωμί και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, μία ελαφριά χορτόσουπα, είτε ένα γιαούρτι με ψωμί ή φρυγανιά, το οποίο λόγω της ειδικής του σύνθεσης θα διευκολύνει την διαδικασία της πέψης και θα ξεκουράσει το στομάχι μας.

Οι θερμίδες στο Πασχαλιάτικο τραπέζι

Οβελίας: Τα 100 γραμμάρια άψητου κρέατος (αρνιού ή κατσικιού) δίνουν περίπου 370 θερμίδες, με μεγάλη όμως συμμετοχή σε αυτές από λίπος. Είναι και τα δύο πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και βιταμινών (κυρίως Β), σιδήρου και φωσφόρου. Η 2Η

Ωστόσο, διαθέτουν και μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες, από τις οποίες παράγεται ποσοστό του ουρικού οξέος, το οποίο προκαλεί την «ουρική αρθρίτιδα».
Κόκκινα  αυγά: Κάθε αυγό, μέτριου μεγέθους μας δίνει περίπου 75-80 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λίπους και κυρίως 215-230 mg χοληστερίνης.

Μαγειρίτσα: Η σούπα αυτή περιλαμβάνει εντόσθια και συκωταριά, φρέσκα κρεμμυδάκια και κρεμμύδια, ρύζι, αυγά, άνηθο και ελαιόλαδο. Μία μερίδα μαγειρίτσας μπορεί να μας δώσει μέχρι και 580 θερμίδες, αλλά με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

Η χρησιμοποίηση μόνο των ασπραδιών και όχι ολόκληρου του κρόκου, ή μόνο ενός κρόκου, για να ετοιμάσετε το αυγολέμονο, μπορεί σαφώς να μειώσει αυτή την ποσότητα (κατά 213 χιλιοστόγραμμα ανά κρόκο).
Συκώτια και εντόσθια –κοκορέτσι, σπληνάντερο, τηγανητή συκωταριά– Είναι ασφαλώς το πιο κρίσιμο διατροφικό κομμάτι του παραδοσιακού πασχαλινού τραπεζιού, μια και είναι πολύ υψηλές πηγές χοληστερόλης και λίπους.
Πασχαλινά κουλούρια: 60 γραμμάρια δίνουν περίπου 230 θερμίδες με 43 γραμμάρια υδατάνθρακες και 61 mg χοληστερίνη.

Πασχαλινό τσουρέκι: Είναι επίσης πηγή υδατανθράκων και λίπους. Τα 70 γραμμάρια δίνουν 68 θερμίδες, με 44 γραμμάρια υδατανθράκων και 74 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης.

Πάσχα και προβλήματα υγείας

Η δυσπεψία είναι ίσως από τα πρώτα προβλήματα που πολλοί από εμάς θα νιώσουμε.
Σε άτομα με προβλήματα στομάχου, όπως έλκος ή ιστορικό γαστρίτιδας,  μπορεί ν’ αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη να πέψη των παραδοσιακών εδεσμάτων τροφές του πασχαλινού τραπεζιού.

Δείτε ακόμα:  «Όπου κι αν πας να μη χαθείς»

Υπερβολική κατανάλωση αρνιού, προκαλεί προβλήματα σε άτομα με υψηλές τιμές ουρικού οξέος.
Τέλος, ενοχλήσεις της χολής είναι επίσης πιθανές, ιδιαίτερα σε άτομα με ιστορικό λιθίασης. Η μεγάλη συσσώρευση λίπους και κυρίως η παρουσία ποσοτήτων κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της χολής.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΠΡΩΙΝΟ
Ένα ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκάλι
2 φρυγανιές
1 κουτ. μέλι – 1 κουτ. Γλ. ταχίνι

ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ
1 φρούτο εποχής

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Σαλάτα λαχανικών με 4-5 ελιές
Χορτόσουπα ή ντοματόσουπα χωρίς λάδι
Παξιμάδι κριθαρένιο
1 φρούτο

ΑΠΟΓΕΥΜΑ
1 χούφτα ξηροί καρποί
1 φρούτο

ΒΡΑΔΙΝΟ
Όπως το μεσημέρι
Ή ρύζι με τριμμένα λαχανικά π.χ. καρότο, ντομάτα, κρεμμύδι, μανιτάρια.

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
ΠΡΩΙΝΟ

Ένα ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκάλι
2 φρυγανιές
1 κουτ. μέλι με 1 κουτ. φυτική μαργαρίνη
ή μικρό κομμάτι χαλβά

ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ
1 φρούτο εποχής

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Φασολάκια λαδερά
2 φέτες ψωμί
σαλάτα εποχής
1 φρούτο  ή Φακόρυζο
Σαλάτα εποχής
4-5 ελιές ή ψητά λαχανικά με μπαλσάμικο
σαλάτα εποχής
ψωμί

ΒΡΑΔΙΝΟ
1 μερίδα μαγειρίτσα
1 μεγάλη σαλάτα εποχής
1 φέτα ψωμί

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
ΠΡΩΙΝΟ

1 ποτήρι γάλα 0-2% ή 1 πασχαλινό αυγό
μερίδα δημητριακών πρωινού ή 2 κουλουράκια πασχαλινά ή 1 φέτα τσουρέκι
1 μικρό φρούτο

ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ
1 μικρό φρούτο

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
1 μερίδα κρέας από τον οβελία (απαλλαγμένο –όσο γίνεται– από πέτσα και λίπος)
2-3 πατάτες φούρνου
μεγάλη μερίδα σαλάτα
1 φέτα ψωμί
1 ποτήρι κρασί

ΒΡΑΔΙΝΟ
Μεγάλη σαλάτα με ποικιλία λαχανικών και απαλό ντρέσιγκ λάδι-λεμόνι ή ξύδι
2-3 πατάτες από το μεσημέρι ή μερίδα ψωμί ή κριθαρένιο παξιμάδι
60 γρ. άπαχο κρέας ή 2 ασπράδια αυγού κομμένα σε κύβους

** αν παραφάγατε το μεσημέρι:
1 γιαούρτι 0-2%
2 φρυγανιές
1 φρούτο ή 1 μπολ από δική σας χορτόσουπα
1/2 παξιμάδι ή 1 φέτα ψωμί

Τι κάνουμε μετά την Κυριακή;

Το Πάσχα είναι μόνο μία μέρα που γρήγορα θα περάσει. Αμέσως μετά μπορούμε να ξαναγυρίσουμε σε πιο φυσιολογική διατροφή. Μια καλή ιδέα θα ήταν για όλους τους υγιείς ενήλικες την επομένη μέρα του Πάσχα να υποβάλουν τον οργανισμό τους σε μία φυσική και ανώδυνη «αποτοξίνωση», που να περιλαμβάνει και πάλι λαχανικά, και σαλατικά, λίγο λάδι, ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά (γάλα και γιαούρτι 0-2%), ψωμί και φρούτα, χωρίς κανένα άλλο τρόφιμο ζωικής προέλευσης.

Το καλύτερο βέβαια είναι να απαλλαχτούμε από τα περισσεύματα του πασχαλινού τραπεζιού όσο γίνεται πιο γρήγορα ώστε να ξαναγυρίσουμε το συντομότερο στις καθημερινές μας διαιτητικές συνήθειες.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ !!!

Μοιραστείτε:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top