Γελάτε, είναι θεραπευτικό!

Το ξέρατε ότι το γέλιο κάνει καλό, όχι μόνο γιατί μας αλλάζει τη διάθεση και μας βοηθάει να δούμε τη ζωή με άλλα μάτια, πιο αισιόδοξα, αλλά και γιατί είναι μεταδοτικό; Κι όμως, εκτός από μεταδοτικό είναι και θεραπευτικό και αφορμή για να το θυμηθούμε και να το ξαναβάλουμε στη ζωή μας –σ’ αυτούς τους ζόρικους καιρούς της πανδημίας– είναι η γιορτή για την  Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου!

Γιορτάζεται πάντα την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, δηλαδή εφέτος στις 2 Μαΐου, που όμως  συμπίπτει με την… Κυριακή του Πάσχα! Μέρα χαράς, γιορτής, συντροφικότητας, ευχάριστης διάθεσης και φυσικά, γέλιου.

Η πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου, που άρχισε να εορτάζεται το 1998, στην Ινδία, ανήκει στον δόκτορα Μαντάν Κατάρια, που πιστεύει στις θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε στις αγγλοσαξονικές χώρες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τις Σκανδιναβικές χώρες και έκτοτε εορτάζεται την πρώτη Κυριακή κάθε Μαΐου. Μία τυπική Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου περιλαμβάνει Πορεία Ειρήνης, ασκήσεις γιόγκα με γέλιο και συγκέντρωση σε ανοιχτό χώρο με δραστηριότητες γέλιου και προσευχή για την Παγκόσμια Ειρήνη.

Κατά τη γνώμη του δόκτορα Μαντάν Κατάρια, «Οι πολεμικές αναμετρήσεις στον κόσμο αποτελούν αντανάκλαση του εσωτερικού πολέμου που διεξάγεται στο μυαλό των ανθρώπων. Η αιτία που δεν γελάμε πολύ σήμερα είναι επειδή δεν κατανοούμε την αληθινή σημασία του γέλιου. Το γέλιο δεν είναι μόνο διασκέδαση και πλάκα, αλλά και έκφραση της ευτυχίας, που μπορεί να έλθει μόνο αν κατανοήσουμε τον σκοπό της ζωής».

Η δύναμη της Γιόγκα Γέλιου

Μετά από αυτή την εισαγωγή, θεωρήσαμε ότι η πλέον κατάλληλη για να μας μιλήσει είναι η πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στη γιόγκα γέλιου, δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο χώρο, κ. Εύα Ντελιδάκη.

Δείτε ακόμα:  BOSS: Νέο Γυναικείο Corner στο attica Mediterranean Cosmos της Θεσσαλονίκης

Μέσα από τις συναντήσεις Γιόγκα Γέλιου γίνεται ένα θεραπευτικό θαύμα. Πολλά άτομα απ’ αυτά που συμμετέχουν στις συνεδρίες υποφέρουν από χρόνιους πόνους, ημικρανίες, πονοκεφάλους και άσθμα και έχουν εντοπίσει ότι οι κρίσεις τους γίνονται λιγότερο συχνές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εξαφανίζονται εντελώς. Άλλοι με υψηλή αρτηριακή πίεση, σοβαρά προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, το λαιμό ή τους ώμους, ακόμα και με διαβήτη, διαπιστώνουν ότι η ζωή τους ομαλοποιείται σταδιακά, καταλήγοντας να μη χρειάζονται πια φαρμακευτική υποστήριξη.

Οι συνεδρίες γιόγκα γέλιου βοηθούν και άτομα με κατάθλιψη;

Φυσικά, άτομα με κατάθλιψη, νευρικότητα και χρόνιες παθήσεις σχετιζόμενες με το άγχος, δήλωσαν ότι οδηγούνται, μέσω της απελευθέρωσης του άγχους και της νευρικότητας, σε μια πιο θετική στάση, μεταμορφώνοντας ουσιαστικά την ποιότητα της ζωής τους. Πολλά μέλη που έχουν συσσωρεύσει πικρία, θυμό και άλλα μακροχρόνια συναισθηματικά προβλήματα, τα οποία δηλητηρίαζαν τα σώματα και τις ζωές τους, διαπίστωσαν ότι τα προβλήματά  τους απελευθερώθηκαν μέσα από τις καθαρκτικές συνέπειες του γέλιου, με αποτέλεσμα να νιώσουν ευτυχισμένοι και ελεύθεροι.

Πιστεύετε στη θεραπευτική δύναμη του γέλιου;

Ναι, ακόμα και ασθενείς με καρκίνο κατάφεραν να μειώσουν το φόβο τους, αλλά και τον πόνο, μετά από μία περίοδο γέλιου, ενώ πολλοί μαθητές με συναισθηματικά προβλήματα, που επηρέαζαν τη δυνατότητα εκμάθησής τους, δήλωσαν ότι μετά από μια περίοδο γέλιου μπόρεσαν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους με επιτυχία.

Κάνει καλό και στους ηλικιωμένους;

Όσο μεγαλώνουμε, η ικανότητα κατανόησης του χιούμορ μειώνεται λόγω της γεροντικής άνοιας, της νόσου του Αλτζχάιμερ και άλλων ασθενειών. Ο εκφυλισμός των εγκεφαλικών κυττάρων καθιστά δύσκολη για πολλούς ηλικιωμένους την κατανόηση και την οργάνωση δεδομένων, πόσω μάλλον του χιούμορ. Αντίθετα, τα επίπεδα αγανάκτησης ανεβαίνουν. Από τη στιγμή που το χιούμορ αποτελεί ένα διανοητικό φαινόμενο, οι ηλικιωμένοι δυσκολεύονται να γελάσουν χωρίς λόγο. Σε αυτό το σημείο είναι που τους βοηθά η Γιόγκα του Γέλιου ώστε να μπορέσουν να γελάσουν ξανά και να ξεκινήσουν να ζουν μια ζωή γεμάτη χαρά. Κι αυτό γιατί είναι μια σωματικά προσανατολισμένη διαδικασία, που δεν απαιτεί νοητικές δεξιότητες, και βοηθά τους ηλικιωμένους να κατανοήσουν το χιούμορ χωρίς να χρησιμοποιούν διανοητικές οδούς.

Βοηθάει και την ψυχική τους υγεία;

Η Γιόγκα του Γέλιου είναι ιδανικό εργαλείο ώστε να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους, καθώς βοηθά στην καλλιέργεια συναισθηματικών δεσμών και είναι ένα από τα πιο ισχυρά μέσα ενάντια στην κατάθλιψη. Άλλωστε μια συνεδρία με ηλικιωμένους δεν έχει να κάνει μόνο με το γέλιο. Συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία δεσμών μαζί τους, το χτίσιμο μιας σχέσης μέσα από το διάλογο και την οπτική επαφή. Έτσι σιγά σιγά, αναπτύσσονται η χαρά, η θέληση για ζωή, το γέλιο ενεργοποιείται ξανά και ανασταίνεται μια τρυφερή ατμόσφαιρα που διώχνει τη μοναξιά! Άλλωστε επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η μέθοδος αυτή αυξάνει την παροχή οξυγόνου στα κύτταρά μας, γεγονός που οδηγεί σε μια αίσθηση ευεξίας.

Η Εύα Ντελιδάκη πραγματοποιεί πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις και διαδικτυακά σεμινάρια με θέμα τη θεραπευτική δύναμη της Γιόγκα Γέλιου και ενδεικτικά, μπορείτε να δείτε αποσπάσματα στα links που ακολουθούν.

Δείτε ακόμα:  Για πρώτη φορά "plus size" μοντέλο στον οίκο Versace

Και μην ξεχνάτε! Δε χρειάζεται να γελάμε με την καρδιά μας μόνο μια φορά το χρόνο, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου, αλλά κάθε μέρα γιατί το γέλιο δεν είναι μόνο μεταδοτικό, αλλά και θεραπευτικό!

Μοιραστείτε:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top