Καλή Πρωτομαγιά σε όλους!

Αργίες, απεργίες, ήθη, έθιμα και μαγιάτικο στεφάνι

Είναι γεγονός ότι φέτος, η Πρωτομαγιά θα περάσει λίγο απαρατήρητη, αφού συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατο, πράγμα που σημαίνει ότι δε θα έχει την αίγλη και τον εορτασμό που της αρμόζει.

Ο εορτασμός της περίφημης Εργατικής Πρωτομαγιάς θα μεταφερθεί, όπως προβλέπει η νομοθεσία, στην πρώτη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη του Πάσχα 4 Μαΐου. Ήδη, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ προκήρυξε 24ωρη Πανελλαδική Απεργία για τον εορτασμό της, διότι αυτή η μέρα «Δεν είναι αργία, είναι Απεργία!»

Η Πρωτομαγιά έχει καθιερωθεί ως υποχρεωτική αργία, με βάση το άρθρο 14 του Ν. 4468/2017, ενός νόμου που προβλέπει ακόμη την μετάθεσή της σε άλλη εργάσιμη ημέρα, σε περίπτωση που συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.

Τι δικαιούνται οι εργαζόμενοι την Πρωτομαγιά

Όσοι εργάζονται εκείνη την ημέρα και πληρώνονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, η οποία θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν. Όσοι  πληρώνονται με μηνιαίο μισθό, η επιπλέον αμοιβή τους εξαρτάται από το εάν η επιχείρηση λειτουργεί νομίμως τις Κυριακές ή όχι.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ για τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας: Αν πρόκειται για μισθωτούς επιχειρήσεων που λειτουργούν νομίμως κατά τις Κυριακές, μόνο προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους και όχι άλλη αμοιβή, διότι η αμοιβή τους για την απασχόληση κατά την αργία θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στον μηνιαίο μισθό τους.

Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που είναι κλειστές τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας, οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό θα λάβουν εκτός από την προσαύξηση 75% στο νόμιμο μισθό και το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους.

Δείτε ακόμα:  Η πεζοπορία αλλάζει το μυαλό...

Πηγή: www.athensvoice.gr/greece/711544_protomagia-2021-pote-metaferetai-o-eortasmos-pos-tha-ameifthei…  🔗

Ήθη και έθιμα με ρίζες στην αρχαιότητα

Το μαγιάτικο στεφάνι και το μαγιόξυλο έχουν τις ρίζες τους στα αρχαία χρόνια. Κι αυτό γιατί λέγεται ότι, στη σημαντική γιορτή που γινόταν προς τιμή του Απόλλωνα και της Άρτεμης στην αρχαία Αθήνα, τα Θαργήλια, τις πρώτες ημέρες του τρίτου δεκαημέρου του Μαΐου και διαρκούσε δύο μέρες, η κατασκευή ενός στεφανιού ανάλογου με το μαγιάτικο υπήρχε ανάμεσα στα δρώμενα. Η θάργηλος, που έδωσε το όνομα τόσο στη γιορτή, όσο και στον αντίστοιχο μήνα, ήταν μια μικρή ποσότητα δημητριακών από τους πρώτους καρπούς της χρονιάς, τις επονομαζόμενες «απαρχές» (Πηγή: www.sansimera.gr/articles/1093…  🔗). Επειδή τότε γιόρταζαν τη γονιμότητα των αγρών και την καρποφορία της γης, το στεφάνι γινόταν με κλαδιά οπωροφόρων δέντρων, όχι με λουλούδια, αλλά πρόσθεταν σ’ αυτό κρεμμύδι και σκόρδο για να διώχνει το κακό μάτι.

Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι και η καλή τύχη

Άλλωστε, ακόμα και σήμερα, πιστεύουμε ότι το μαγιάτικο στεφάνι που στολίζει τις πόρτες των σπιτιών «χαρίζει» στους ενοίκους του υγεία, καλή τύχη, ειρήνη και ευφορία. Έλεγαν μάλιστα ότι έπρεπε να αποτελείται από ορισμένα λουλούδια για να πιάσουν οι ευχές: Τριαντάφυλλα, γαρίφαλα, βιολέτες, πασχαλιές και γεράνια, κλωνάρια με αγιόκλημα κι ελιά για ευτυχία. Όσες οικογένειες μάλιστα έχουν ανύπαντρο κορίτσι, του δίνουν και λούζεται με νερό στο οποίο έχουν προσθέτει ξεραμένα λουλούδια από το μαγιάτικο στεφάνι της προηγούμενης χρονιάς, ενώ όσες οικογένειες έχουν αγόρια, είναι έθιμο ν’ αγοράζουν έναν βασιλικό την Πρωτομαγιά.

Σκόρδο για τη βασκανία, αγκάθι για τον εχθρό και στάχυ για την καλή σοδειά έβαζαν σε κάθε στεφάνι στα μέρη της Μικράς Ασίας, εκτός από λουλούδια, ενώ στη  Σέριφο, το πρωτομαγιάτικο στεφάνι έχει και πάλι σκόρδο, τσουκνίδες και κριθάρι. Το πρόσθετο υλικό στην Αγιάσο της Λέσβου, είναι η «δαιμοναριά», ένα άγριο χόρτο με πλατιά φύλλα και κίτρινα λουλούδια για να δαιμονίζονται οι γαμπροί. Στην Κέρκυρα, το Μαγιόξυλο έχει την τιμητική του και δεν είναι τίποτε άλλο από έναν κορμό κυπαρισσιού, σκεπασμένο με κίτρινες μαργαρίτες κι ένα στεφάνι με χλωρά κλαδιά γύρω του. Σύμφωνα με την παράδοση, οι νέοι φορώντας κάτασπρα παντελόνια και πουκάμισα και κόκκινα μαντήλια στο λαιμό βγαίνουν στους δρόμους, τραγουδώντας.

Στην Ελλάδα, άλλοι κρατούν τα στεφάνια για ένα χρόνο και άλλοι, μέχρι του Άη Γιαννιού του Θεριστή, στις 24 Ιουνίου,  οπότε τα καίνε στις φωτιές που στήνονται για τη γιορτή του.

Όπως και να’ναι, τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια σηματοδοτούν τη μυρωδάτη έναρξη ενός νέου σχεδόν καλοκαιρινού μήνα.

Μοιραστείτε:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top