Η Γιορτή της Γυναίκας, μέσα από τα Μυθολογικά Αρχέτυπα!

Μια προσέγγιση που θα εξηγήσει πολλά για τη γυναικεία ψυχή…

Τιμώντας την εορτή της γυναίκας και σεβόμενοι την ανάγκη όλων μας να δώσουμε ένα ιδιαίτερο χρώμα στην ημέρα αυτή,  πολλοί αναρωτιόμαστε: Τι γιορτάζουμε άραγε; Την παρουσία της γυναικείας ύπαρξης πάνω στον πλανήτη Γη; Την ιδιαιτερότητά της στην ιστορία της ανθρωπότητας; Τη συνεισφορά της στην ανθρώπινη εξέλιξη; Τη νίκη της σε ό,τι αφορά τον αγώνα για την ισότητα των δύο φύλων;

Είναι αλήθεια ότι εμείς, οι γυναίκες, δεν έχουμε ανάγκη από ημερομηνίες για να τιμάται η ύπαρξή μας. Είμαστε  τα ισότιμα μέλη της ανθρώπινης  κοινότητας, μαζί με τον σύντροφο-άνδρα. Όπως εκείνος, έχουμε να μάθουμε ακόμη πολλά για τον εαυτό μας, αλλά και να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερα. Με σκοπό; Μα… τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ μας, που σαν αποτέλεσμα θα είχε να μας προσφέρει, μια καλύτερη ζωή μέσα στην οικογένεια, στον χώρο εργασίας μας,  αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.

Αναζητώντας τη γυναικεία ψυχή

Η έρευνα οδηγεί στην Ελληνική Μυθολογία, το «θησαυροφυλάκιο των γνώσεων», όπως χαρακτηρίζεται από σοφούς μελετητές. Εκεί βρίσκονται  καταχωρημένα τα λεγόμενα Γυναικεία Αρχέτυπα (γυναικείες θεότητες, νύμφες, κ.ά.) στις οποίες αναγνωρίζονται  συμπυκνωμένοι οι ιδιαίτεροι μηχανισμοί της γυναικείας ψυχής.  Σπουδαίοι πατέρες  της ψυχανάλυσης –όπως ο Καρλ. Γκ. Γιουνγκ, ο Paul Diel, o Aldo Cartenuto– μελετώντας τους μύθους, μας έχουν δώσει τον αποσυμβολισμό τους με ψυχολογική προσέγγιση. Ως  γυναίκα, λοιπόν, καλούμαι να ξεκαθαρίσω μέσα μου ποιο γυναικείο αρχέτυπο αναγνωρίζει η ψυχή μου ως πρότυπο και πώς θα μπορούσα να είμαι ως ολοκληρωμένο άτομο.

Αρχίζουμε με το πρώτο «μοντέλο» γυναικείας προσωπικότητας, από τα 12 που υπάρχουν και θ’ αναλύσουμε σε άλλα άρθρα.

Α΄ Γυναικείο Αρχέτυπο: Η ΜΕΓΑΛΗ ΘΕΑ

Ή Μητέρα Θεά ή Μητέρα Γη. Είναι ένα μητριαρχικό αρχετυπικό μοντέλο που επαναλαμβάνεται σε διάφορες μυθολογίες ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με τη θεωρία του Γιουνγκ, το αρχέτυπο της Μεγάλης Μητέρας – Θεάς είναι βαθιά ριζωμένο στον ανθρώπινο νου ακόμα και πριν την κύηση.

Δείτε ακόμα:  Glamglow Superwater Gel

ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ

Όπως υποστηρίζει ο Aldo Carotenuto,  ιστορία της ανθρωπότητας εξελίχθηκε, επειδή το αρσενικό διαισθάνθηκε την τεράστια δύναμη της γυναίκας και (δεν την αφάνισε) της έδωσε σημαντική θέση στη ζωή του. Η ικανότητά της να δίνει ζωή και να φέρνει στον κόσμο παιδιά την έκαναν απολύτως απαραίτητη  για τη συνέχεια της εξέλιξης και τη διαιώνιση του ανθρώπινου είδους. Απέναντι  στην εκπληκτική της δημιουργική ικανότητα υποχωρούσε και η αγριότερη βία, την οποία εκδήλωνε το αρσενικό.

Έφθασε όμως η στιγμή που η γυναίκα «αναμετρήθηκε», λέει ο Carotenuto, με την έννοια της μητρότητας. Και μας εξηγεί: Ο ρόλος της ως μητέρα περιορίζεται, όπως νομίζουν οι περισσότεροι, στο να γεννάει και να μεγαλώνει τα παιδιά της; Όχι, βέβαια! Ο τεράστιος και σημαντικός αυτός ρόλος απλώνεται σε όλες  τις σχέσεις της. Η αυτοεκτίμηση, η υπερηφάνεια, η ευαισθησία, η αξιοπρέπεια,  όπως και η σταθερότητα στην εργασία, καθώς και η πνευματική ηρεμία,  που χαρακτηρίζουν πολλούς άνδρες,  οφείλονται στην επιρροή που άσκησαν ή ασκούν πάνω τους κάποιες  γυναίκες:  μητέρες,  σύζυγοι,  κόρες, αλλά και συχνά συνεργάτιδες, που τους  στηρίζουν, τους ενθαρρύνουν και τους συμπαραστέκονται με αγάπη και  αφοσίωση.

Τα ΘΕΤΙΚΑ χαρακτηριστικά της προσωπικότητας

Το αρχέτυπο, λοιπόν, της Μεγάλης Θεάς εκφράζει το θηλυκό στοιχείο στην πιο δυνατή και ολοκληρωμένη μορφή του. Τότε οι δυνάμεις της γυναίκας εκδηλώνονται ΘΕΤΙΚΑ και η ίδια, ως προσωπικότητα, έχει τις εξής ιδιότητες:

Δημιουργική ικανότητα, αυτοεκτίμηση και προσωπικά όρια.

Δυνατή επικοινωνία μέσω του βλέμματος, έχει τη δύναμη ν’ αγγίζει τον άλλον και να  του αφυπνίζει τρόπο βαθιάς επικοινωνίας. Αυτή η  επικοινωνία οδηγεί σε σχέση αισθηματική, που καταλήγει σε δεσμό.

Μέσα από τον δεσμό, η ζωή αποκτά νέο σφρίγος. Η παγωνιά της μοναξιάς υποχωρεί κι αφήνει τους χυμούς της ζωής να ξανακυλήσουν στις φλέβες μας.

Δείτε ακόμα:  Έκθεση για τη Μεταπολίτευση στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος

Η γυναίκα  έχει χρέος προς τον ίδιο της τον εαυτό, να βάζει σε προτεραιότητα και να πραγματοποιεί την ψυχολογική της εξέλιξη, γιατί μόνο έτσι θα ζήσει τη ζωή της όπως αξίζει στις ικανότητές της και θα χτίσει με τον σύντροφο-άνδρα έναν αναζωογονητικό δεσμό.

Τα ΑΡΝΗΤΙΚΑ χαρακτηριστικά της προσωπικότητας

Στην περίπτωση που η γυναίκα αποφύγει την εσωτερική της εξέλιξη, η  θηλυκή δύναμη θα εκδηλωθεί ΑΡΝΗΤΙΚΑ. Και τότε έχουμε τις εξής συμπεριφορές:

  1. Αυτή η τεράστια δύναμη της γυναίκας οδηγεί σε απρόβλεπτη πάλη. Από την πλευρά του το αρσενικό ασκεί βία.
  2. Η γυναίκα ελίσσεται, μέχρι να εξελιχθεί, ανάμεσα στις παγίδες που βάζει στη ζωή της η λεγόμενη «πάλη των δύο φύλων».
  3. Αναπτύσσει με επιτηδειότητα διάφορες στρατηγικές (διπλοπολιτική, πονηριά, κ.ά.),  για να επιβιώσει και να διαφύγει από τον ανδρικό έλεγχο. «Αναπτύσσει τη συμπεριφορά του υποτελούς», όπως τη χαρακτηρίζουν πατέρες της ψυχανάλυσης.
  4. Κακή σχέση με το αρσενικό. Οι γυναίκες βλέπουν τον άνδρα σαν εχθρό, τον πολεμούν και –ασυνείδητα–  επιλέγουν άνδρες ακατάλληλους για τις ίδιες (με κρυμμένη επιθυμία, να τους αλλάξουν).

Μόνη οδός σωτηρίας είναι η προσωπική εξέλιξη της γυναίκας και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς, ώστε να γνωρίσει τον εαυτό της και να μην εξαρτάται η αξία της από το αν αρέσει σε κάποιον άνδρα.

Συμπέρασμα:  Σε άλλα άρθρα θα αναλύσουμε τα υπόλοιπα Γυναικεία Αρχέτυπα. Το κάθε γυναικείο μοντέλο έχει σημαντικές δυνάμεις. Για να εκδηλωθούν με τη θετική τους δυναμική, είναι αναγκαίο να γνωρίσουμε σε βάθος τον εαυτό μας, τα χαρίσματά μας, τις δυνατότητές μας και να ζήσουμε όπως μας αξίζει. Τότε θα γιορτάζουμε, όλοι μαζί και κάθε στιγμή την ειρηνική συνύπαρξη του Άνδρα και της Γυναίκας επί της Γης!

Προδημοσίευση από τη μέθοδο αυτογνωσίας της Μαίρης Μάκρα,
δασκάλας αυτογνωσίας και Reiki Master.

Μοιραστείτε:

One Comment

  • Ευχαριστούμε για την καθοδήγηση σε νέους δρόμους και γνώσεις που μας χαρίζουν την καλλιέργεια του εαυτού μας σε βάθος με αποτέλεσμα ομορφότερη ζωή και σχεσεις

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top