Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου κάθε χρόνο. Είναι το κύριο γεγονός των Ηνωμένων Εθνών από το 1972, με στόχο την ενημέρωση του κόσμου για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι.

Το ιστορικό

Στα τέλη του 1972, στις 15 Δεκεμβρίου, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα [A / RES / 2994 (XXVII)], ορίζοντας την 5η Ιουνίου (την πρώτη ημέρα της Διάσκεψης της Στοκχόλμης) ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Από τότε που η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1974, το UNEP βοηθά τη διεθνή κοινότητα, εστιάζοντας σε παγκόσμιες πλατφόρμες δράσης για επείγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως εξάντληση του όζοντος, τοξικές χημικές ουσίες, απερήμωση και υπερθέρμανση του πλανήτη και υπερθέρμανση του πλανήτη. Με τα χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν συμμετάσχει σε περιβαλλοντικές δράσεις, συμβάλλοντας στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών και των εθνικών και διεθνών περιβαλλοντικών πολιτικών.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021

Το θέμα για το 2021 είναι: «Ξανασκέφτομαι. Αναδημιουργώ. Αποκαθιστώ» και αναφέρεται στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων. Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί την αφετηρία της καμπάνιας του ΟΗΕ «Δεκαετία για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων (2021-2030)».

Ο ΟΗΕ μας υπενθυμίζει ότι:
  • Κάθε τρία δευτερόλεπτα, ο πλανήτης χάνει δασική έκταση που αντιστοιχεί σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.
  • Πάνω από 47 εκατομμύρια στρέμματα δάσους – περιοχή μεγαλύτερη από τη Δανία – χάνονται κάθε χρόνο.
  • Σχεδόν το 80% των παγκόσμιων λυμάτων απορρίπτεται στους ωκεανούς και τα ποτάμια χωρίς επεξεργασία.
  • Οι υγρότοποι, που αποστραγγίζονται προς όφελος της γεωργίας, παρουσιάζουν μείωση κατά 50% από τον περασμένο αιώνα και περίπου 87% τα τελευταία 300 χρόνια.
  • Οι τυρφώνες είναι ζωτικής σημασίας οικοσυστήματα. Αν και καλύπτουν μόνο το 3% της γης αποθηκεύουν σχεδόν το 30% του άνθρακα.
  • Το 50% των κοραλλιογενών υφάλων έχει ήδη χαθεί και έως το 2050 ενδέχεται να χαθεί το 90%, ακόμη και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί σε αύξηση 1,5 ° C
Μοιραστείτε:
Δείτε ακόμα:  AUTHENTIC BEAUTY CONCEPT - Ανακαλύψτε τα μυστικά της Αυθεντικής Ομορφιάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top