Η Δύναμη της Μητρότητας

Στην Εποχή του COVID-19

Μια συγκινητική εκδήλωση φόρο τιμής στη «Δύναμη της Μητρότητας στην εποχή του COVID-19» διοργάνωσαν το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» και το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021, με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας.

Με πρωτοβουλία της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη μητέρες από την Ελλάδα και το εξωτερικό ένωσαν διαδικτυακά τις φωνές τους και μίλησαν από καρδιάς για τη συγκλονιστική δύναμη της μητρότητας που κρατά τις κοινωνίες μας όρθιες μέσα στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας του COVID-19.

Για τη μοναδική δύναμη της μητρότητας που αποτελεί «το πιο ασφαλές καταφύγιο στις πιο σκοτεινές ώρες» μίλησε με συγκίνηση η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και του ομώνυμου Ιδρύματός της και τιμηθείσα με το Βραβείο Nelson Mandela 2020 των Ηνωμένων Εθνών, κατά την έναρξη της εκδήλωσης, που συντόνισε η δημοσιογράφος Μάρα Ζαχαρέα.

Για το βαρύ φορτίο που σήκωσαν και σηκώνουν οι μητέρες στην περίοδο της πανδημίας μίλησε η Α. Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον χαιρετισμό που απηύθυνε και η  Πρώτη Κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρία Άντρη Αναστασιάδη μίλησε για τη σημασία της έμπρακτης στήριξης της μητρότητας, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που δημιουργήθηκε εξαιτίας της πανδημίας, ενώ  η Διευθύντρια του Τμήματος Ισότητας των Φύλων της UNESCO κυρία Jamila Seftaoui μίλησε αναλυτικά, εκπροσωπώντας τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO κυρία Audrey Azoulay, για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι μητέρες σε ολόκληρο τον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας και τόνισε πως η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να προχωρήσει σε λήψη αποφάσεων για τη στήριξη των γυναικών και της μητρότητας γενικά.

Για τους τρόπους, τις πολιτικές και τις λύσεις με τις οποίες μπορεί να στηριχθεί η μητρότητα μίλησε η Πρόεδρος του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights» κυρία Kerry Kennedy και η Διευθύντρια Clearance Groupe, Groupe ETAM Claire Giscard dEstaing ευχαρίστησε με θερμά λόγια την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, αποκαλώντας τη «Ελληνίδα μητέρα της» και ανέφερε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ίδια ως μητέρα που προσπάθησε να στηρίξει τα τρία της παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και ως σύζυγος που έπρεπε να σταθεί στο πλευρό του συζύγου της που πενθούσε για την απώλεια του πατέρα του και πρώην Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Valery Giscard dEstaing.

Η Μητρότητα ως Ενωτική Δύναμη στον Σύγχρονο Κόσμο

Στο πρώτο πάνελ της εκδήλωσης, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Αντριάνα Παρασκευοπούλου, μητέρες από ολόκληρο τον κόσμο, μίλησαν για την ενωτική δύναμη της μητρότητας. Συγκεκριμένα, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφική Πολιτική κυρία Dubravka Suica, η Βοηθός Γενική-Διευθύντρια της UNESCO για την Εκπαίδευση Stefania Giannini, η Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Δήμητρα Παπαδοπούλου-Κλαμαρή, που τόνισε πως «ενιαίο οικογενειακό δίκαιο δεν υπάρχει στην ΕΕ, η κάθε χώρα διατηρεί κατά βάση το δικό της δίκαιο» και η Ιδρύτρια του Ιδρύματος «Artflyer» κυρία Αλεξία Αντσακλή-Βαρδινογιάννη

Η Ελληνίδα Γυναικά στην Περίοδο της Πανδημίας

Αμέσως μετά ακολούθησε η παρουσίαση της έρευνας που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» για την «Ελληνίδα Γυναίκα στην Περίοδο της Πανδημίας» από την εταιρεία MRB.  Την παρουσίαση έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της MRB κύριος Δημήτρης Μαύρος. Στο συντονισμό του δεύτερου πάνελ ήταν η δημοσιογράφος κυρία Ράνια Τραγόμαλλου.

Δείτε ακόμα:  Top Υγεία #006

Ακολούθησε ένα δεύτερο πάνελ, με θέμα Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ: ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Μητέρες-ηρωίδες, η κάθε μια με τη δική της συγκλονιστική ιστορία, μίλησαν μέσα από την καρδιά τους για τη δύναμη της μητρότητας η οποία τις βοήθησε να σταθούν όρθιες ακόμα και μέσα στις μεγαλύτερες δυσκολίες.

  • Η κυρία Ελένη Αλεξίου, Προϊσταμένη Μαία της Γ’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» αναφέρθηκε στον πρώτο τοκετό που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας από γυναίκα θετική στον ιό COVID-19.
  • Η κυρία Αναστασία Σταματέα- Βαρδουλάκη Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες «Η ΠΙΣΤΗ» μίλησε για τον προσωπικό της αγώνα στο πλευρό του παιδιού της όταν διαγνώστηκε με καρκίνο.
  • Η κυρία Γεωργία Οικονόμου, μητέρα που έχει φιλοξενηθεί στον «Ξενώνα ΕΛΠΙΔΑ», μίλησε με δάκρυα στα μάτια για την περίοδο που η ίδια μαζί με το γιο της Νώντα, ο οποίος είναι τώρα υγιής και σπουδάζει Ιατρική, φιλοξενήθηκαν εκεί.
  • Η  κυρία Χριστίνα Φυτιλή, ζωγράφος, αποθεραπευμένο παιδί της «ΕΛΠΙΔΑΣ» μίλησε για το πώς βίωσε η ίδια ως παιδί τη μητρική φροντίδα, ως παιδί που νόσησε από νεοπλασματική ασθένεια και πώς βιώνει τώρα η ίδια την μητρότητα.
  • Η  κυρία Κωστούλα Χριστοδουλοπούλου, Εθελόντρια Δότρια Μυελού των Οστών στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και μητέρα τριών παιδιών, μίλησε για την εμπειρία της να δώσει μόσχευμα για να σωθεί η ζωή ενός πεντάχρονου αγοριού, το οποίο τώρα η ίδια θεωρεί πως είναι το τέταρτο παιδί της.
  • Η κυρία Μαρία Τσιαλέρα, δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου του νησιού Αρκιοί, του μικρότερου σχολείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με έναν μόνο μαθητή, μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και
  • Η Ελληνοαυστραλή ηθοποιός και συγγραφέας Mary Coustas μίλησε για τον μεγάλο αγώνα μέχρι να καταφέρει να γίνει μητέρα.
Δείτε ακόμα:  Papoutsanis: Νέα σειρά περιποίησης Aromatics
Φόρος Τιμής στη Μητέρα

Η εκδήλωση έκλεισε με έναν ιδιαίτερα συγκινητικό τρόπο καθώς η κυρία Έλση Δημουλά ανέγνωσε ένα ποίημα της αείμνηστης μητέρας της, κορυφαίας Ελληνίδας ποιήτριας Κικής Δημουλά, με τίτλο «Μητέρα του Κάτω Ορόφου».  Πριν από την ανάγνωση του ποιήματος η κυρία Έλση Δημουλά είπε συγκινημένη:  «Πώς να διαχειριστώ τη συγκίνηση και πώς να ευχαριστήσω την κυρία Βαρδινογιάννη που μου επεφύλαξε αυτή την τιμή της διπλής πρόσκλησης για εμένα και την μητέρα μου, γιατί κάποιες απουσίες είναι παρούσες…»

Μοιραστείτε:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top