ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ  – Για μία καλή σχολική χρονιά!

4 συμβουλές για σωστή, ισορροπημένη διατροφή

Του Dr. ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ,  Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου

Συμβουλές για γονείς, εν όψει της νέας  σχολικής χρονιάς, αφού αυτή η περίοδος είναι ίσως η καταλληλότερη, για να μπουν τα θεμέλια όχι μόνο της πνευματικής καλλιέργειας και παιδείας για τα παιδιά, αλλά και οι βάσεις της υγιεινής διατροφικής συμπεριφοράς. Όσοι γονείς, λοιπόν, αναρωτιέστε με ποιον τρόπο θα επιτύχουν τα παιδιά σας την καλύτερη απόδοσή τους στο σχολείο, μάθετε το εξής: Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο γι’ αυτό θα παίξει η ισορροπημένη διατροφή τους, η οποία θα εφοδιάζει τον οργανισμό τους με ενέργεια, βιταμίνες και μέταλλα που θα βοηθούν  στην αυτοσυγκέντρωση και στη λειτουργία της μνήμης και πνευματικής τους διαύγειας…

Συνεπώς,  οι γονείς θα πρέπει να έχετε  υπόψη σας  τις παρακάτω διατροφικές οδηγίες:

  1. Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται!

Το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα, εφόσον συμβάλλει στην αναπλήρωση των αποθηκών ενέργειας, οι οποίες είναι περιορισμένες όταν ξυπνάμε:

-Συνίσταται η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες, τα οποία εφοδιάζουν τον εγκέφαλο με το καλύτερο καύσιμο, τη γλυκόζη.

-Επιπλέον, ένα σωστό πρωινό πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά (Ω3 και Ω6) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπου βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος και την πνευματική διαύγεια.

Τέλος, αρκετές μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά που τρώνε πρωινό, έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα. Έτσι, ιδανικές επιλογές για πρωινό αποτελούν:

  • 1 ποτήρι γάλα 1,5% σε λιπαρά με δημητριακά αλέσεως
  • 1 ποτήρι γάλα 1,5% σε λιπαρά & 1 φέτα ψωμί ή 2 φρυγανιές σικάλεως με μαλακή μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα,
  • 1 ποτήρι γάλα 1,5% σε λιπαρά & 1 τοστ ή 4 μπισκότα/κράκερ ολικής αλέσεως
  1. Γεύματα… Όσο πιο συχνά τόσο πιο καλά!

Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων συμβάλλει στο να βρίσκεται ο μαθητής σε εγρήγορση και να αυξάνεται η αποδοτικότητά του. Αντίθετα, τα μεγάλα γεύματα προκαλούν υπνηλία και μειώνουν τη συγκέντρωση και την ικανότητα σκέψης του παιδιού. Είναι προτιμότερο να φροντίζετε εσείς για το κολατσιό του από το σπίτι, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει:

  • 1 τοστ, 1 φρούτο ή 1 ποτήρι χυμό
  • 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης, 1 φρούτο ή 1 ποτήρι χυμό
  • 1 γιαούρτι με φρούτα & 2 κράκερ ολικής αλέσεως
  • 1 Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα
  • Αποξηραμένα φρούτα
  • 2-3 μπισκότα
  • 1 κομμάτι σπιτικού κέικ, 1 φρούτο ή 1 ποτήρι χυμό
  • Αν για διάφορους λόγους, το παιδί πρέπει να επιλέξει προϊόντα του σχολικού κυλικείου, τότε φροντίστε ώστε οι αγορές του να είναι προσεκτικές και να μην αφορούν τρόφιμα με αυξημένα επίπεδα λιπαρών και ζάχαρης (π.χ. γαριδάκια, πίτσες, τυρόπιτα), αλλά να περιορίζονται σε κάτι από όσα αναφέρονται στη λίστα με το κολατσιό.
  1. Δώστε έμφαση στο μεσημεριανό φαγητό
Δείτε ακόμα:  «CELEBRITY GAME NIGHT»

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η σχολική ηλικία είναι η ιδανικότερη ηλικία αφομοίωσης και μάθησης, οι καλές διατροφικές συνήθειες θα πρέπει να συνεχίζονται όχι μόνο στο σχολείο, αλλά και στο σπίτι. Έτσι, λοιπόν:

-Είναι βασικό να υπάρχει μια σταθερή ώρα όπου όλη η οικογένεια θα συγκεντρώνεται για το κυρίως γεύμα, καθώς συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και στη διαμόρφωση των διατροφικών τους προτύπων.

-Καλό είναι να υπάρχει μια ποικιλία και μια πληρότητα στα γεύματα, δηλαδή να υπάρχουν όλες οι ομάδες τροφίμων (ρύζι, μακαρόνια, όσπρια, λαδερά, ψάρι, πουλερικά, κόκκινο κρέας λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο). Η ποικιλία στα φαγητά εξασφαλίζει την πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών.

-Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το μεσημεριανό φαγητό να είναι σπιτικά μαγειρεμένο, προκειμένου να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο η κατανάλωση τυποποιημένου, πρόχειρου φαγητού (τύπου fast food), το οποίο ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για την αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας.

  1. Ποικιλία τροφίμων

Στη σχολική περίοδο είναι σημαντική η κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες (γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, ρύζι, μακαρόνια, κρέας, ψάρι), προκειμένου ο μαθητής να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωματική του ανάπτυξη. Ωστόσο, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνουμε σε τρόφιμα πλούσια σε:

  • Ω-3 λιπαρά οξέα: εμφανίζουν πιο ομαλή ανάπτυξη όλου του νευρικού συστήματος βοηθώντας στην καλύτερη απόδοση σε τεστ νοημοσύνης, προσοχής και μνήμης.

Πηγές: σολομός, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλες, μαλακές μαργαρίνες, ξηροί καρποί.

  • Σίδηρο: η έλλειψή του προκαλεί διαταραχές προσοχής, μνήμης και συμπεριφοράς ενώ συνδέεται στενά με χαμηλότερους δείκτες νοημοσύνης (IQ). Πηγές: μοσχάρι, συκώτι, δαμάσκηνα αποξηραμένα, φακές, οστρακοειδή, σουσάμι.
  • Ψευδάργυρο: Πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο Υγείας της Ολλανδίας έδειξε ότι τα παιδιά που λάμβαναν συστηματικά ψευδάργυρο είχαν αυξημένη μαθησιακή ικανότητα και επίδοση στο γραπτό λόγο και καλύτερη μνήμη.
Δείτε ακόμα:  Τα πήρες όλα και έφυγες – Η ζωή του Στράτου Διονυσίου

Πηγές: Κολοκύθια, οστρακοειδή, κόκκινο κρέας, σαρδέλες, συκώτι.

  • Βιταμίνες συμπλέγματος Β: συμμετέχουν στην παραγωγή της ακετυλοχολίνης που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά ερεθισμάτων στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και βελτιώνουν τη νοητική ικανότητα.
  • Πηγές: Γάλα, αυγά, όσπρια, μαύρο ψωμί, ρύζι.

  1. Φυσική δραστηριότητα

Είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν καθημερινά σωματική άσκηση (π.χ. ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, ποδηλασία, περπάτημα),  καθώς βοηθά να διατηρήσουν ένα καλό επίπεδο υγείας, ευεξίας, ψυχολογικής ανανέωσης και ένα επιθυμητό σωματικό βάρος. Βοηθήστε τα να παίζουν περισσότερο, καθώς αυξάνουν την κίνησή τους και περιορίστε τις ώρες που στέκονται μπροστά από την τηλεόραση και τα videogames (φυσική ακινησία).

  • Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να διατηρήσετε το βάρος των παιδιών σας σε φυσιολογικά για την ηλικία τους επίπεδα. Σε περίπτωση, που διαθέτουν παραπανίσια κιλά, απευθυνθείτε σε κάποιον επιστήμονα διαιτολόγο-διατροφολόγο, ώστε να βρουν το ιδανικό τους βάρος και να το συντηρήσουν.

 

Dr. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,
PhD Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αιγινήτειο Νοσοκομείο
Εκπαιδευτής Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Μοιραστείτε:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top