15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας

Κωνσταντίνα Κατσιμπάρδη

Παιδικός Καρκίνος: Η επόμενη ημέρα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας είναι εδώ για να μας υπενθυμίσει τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι ασθενείς, αλλά και ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί γι’ αυτούς η καλύτερη δυνατή περίθαλψη και φροντίδα.

Κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο, περίπου 400.000 παιδιά διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Στην Ελλάδα, οι ετήσιες νέες διαγνώσεις υπολογίζονται στις 300-350, με συχνότερες μορφές τις αιματολογικές κακοήθειες και τους όγκους εγκεφάλου, οι οποίες αντιμετωπίζονται σε επτά παιδιατρικές ογκολογικές μονάδες, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.

Στο 8ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (2-4/2/2024), η κυρία Κατερίνα Κατσιμπάρδη, Παιδίατρος στην Πανεπιστημιακή Ογκολογική Αιματολογική Μονάδα Παίδων «ΕΛΠΙΔΑ Μ. Βαρδινογιάννη», με την ομιλία της «Ο καρκίνος στην παιδική ηλικία: Η επόμενη ημέρα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας» αναφέρθηκε αναλυτικά σε στοιχεία του παιδιατρικού πληθυσμού με καρκίνο (επιδημιολογία, συχνότεροι τύποι καρκίνου, 5ετής επιβίωση ελεύθερης νόσου), στο τι συμβαίνει μετά το τέλος της θεραπείας, στις μακροχρόνιες επιπλοκές και στον αυξημένο κίνδυνο της υπογονιμότητας, ανάλογα με τον τύπο της θεραπείας και του καρκίνου.

Η κυρία Σοφία Πολυχρονοπούλου, συντονίστρια της ομιλίας, σχολίασε επίσης, πως το παιδί δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένας μικρός ενήλικας, αλλά είναι μια άλλη κατηγορία ανθρώπων, με εξειδικευμένες ανάγκες, όπως διαφορετικές διαγνωστικές παρεμβάσεις, διαφορετικά θεραπευτικά πρωτοκόλλα.

Καθώς ο καρκίνος αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου στην παιδική ηλικία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2030 το ποσοστό επιβίωσης των παιδιών με καρκίνο σε όλο τον κόσμο να φτάσει τουλάχιστον 60%. Η βελτίωση του ποσοστού επιβίωσης προϋποθέτει μία ολιστική προσέγγιση, με σχεδιασμό πολιτικών υγείας, έγκαιρη και ακριβή διάγνωση, παροχή αποτελεσματικής θεραπείας, διεπιστημονική φροντίδα, παρηγορητική φροντίδα, στελέχωση των συστημάτων υγείας με κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας, υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος των ασθενών, διαθεσιμότητα οικονομικά προσιτών φαρμάκων, λειτουργία ενός Μητρώου Νεοπλασιών και αποκατάσταση και επανένταξη των ασθενών.

Δείτε ακόμα:  Κωνσταντίνα - «Μια Ελλάδα Φως»

Στην Ελλάδα, τα τελευταία δύο χρόνια έχει τεθεί σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών Παιδικής Ηλικίας, με στόχο την καταγραφή όλων των περιστατικών καρκίνου ανήλικων ασθενών, με συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τη νόσο, την αντιμετώπισή της και την πορεία των ασθενών. Το Μητρώο δίνει τη δυνατότητα καλύτερης επιδημιολογικής παρατήρησης, καταγραφής των αναγκών και προγραμματισμού και οργάνωσης των δομών παροχής ογκολογικής φροντίδας. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να υποστηρίξει τη λειτουργία του Μητρώου και να θεσμοθετήσει την αξιοποίηση των δεδομένων που συλλέγονται.

Η λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών Παιδικής Ηλικίας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα προς τη διαχείριση του παιδικού καρκίνου στη χώρα, ωστόσο οι ανάγκες για βελτίωση του συνόλου των παραγόντων που καθορίζουν την αποτελεσματικότητα της περίθαλψης των παιδιατρικών ογκολογικών ασθενών παραμένουν μεγάλες. Διαρκή ζητούμενα είναι η χάραξη αποτελεσματικών πολιτικών υγείας, η επαρκής στελέχωση και ο εξοπλισμός των ογκολογικών μονάδων των παιδιατρικών νοσοκομείων και η διεπιστημονική προσέγγιση της νόσου, που, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνει την κατάλληλη ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ασθενών και των φροντιστών τους.

Ωστόσο, το 8ο Ετήσιο Συνεδρίο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου δίνει μεγάλη αισιοδοξία στην εφαρμογή νέων πρακτικών για τον καρκίνο, αφού στην τριήμερη διάρκειά του διακεκριμένοι εκπρόσωποι ασθενών, επιστημονικών εταιρειών, επαγγελματιών υγείας και αντιπρόσωποι σημαντικών Ευρωπαϊκών φορέων συζήτησαν με εκπροσώπους της Πολιτείας με στόχο τη συνδιαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για τη φροντίδα του καρκίνου στη χώρα μας.

Μοιραστείτε:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top