The Beauty and The Beast – Η Πενταμορφη και το Τερας

12 έως 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021
CHRISTMAS THEATER ON LINE

Μία από τις ωραιότερες ιστορίες αγάπης όλων των εποχών μεταμορφώνεται σε ένα παραμυθένιο μπαλέτο από τον χορογράφο Τιερί Μαλαντέν και το μπαλέτο του, σε μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.

Ο Τιερί Μαλαντέν είναι ένας από τους σπουδαιότερους Γάλλους χορογράφους της εποχής μας. Το Μπαλέτο του, με έδρα το Μπιαρίτζ της Γαλλίας, παρουσιάζει σπουδαίες παραστάσεις γεμάτες συναίσθημα και δύναμη. Μια από τις καλύτερες χορογραφίες του, έρχεται στο Christmas Theater on line. «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» παρουσιάζεται με εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια εποχής κάτω από τους ήχους της σπουδαίας 6ης  συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι.

«Η Πεντάμορφη και το Τέρας» είναι ένα υπέροχο παραμύθι της εποχής του Διαφωτισμού, που έγραψε αρχικά η Γαλλίδα μυθιστοριογράφος Γκαμπριέλ-Σουζάν Μπαρμπό ντε Βιλενέβ το 1741, αλλά  έγινε περισσότερο γνωστό με την εκδοχή που ξαναέγραψε, το 1756, μια άλλη Γαλλίδα, η Ζαν Μαρί Λεπρένς ντε Μπωμόν. Πολλές παραλλαγές της αρχικής ιστορίας έχουν δημιουργηθεί σε όλο τον κόσμο από τότε, ταινίες, όπερες και τώρα μπαλέτο.

Το θέμα και η μουσική του έργου

Η ιστορία μιλάει για μια νεαρή κοπέλα η οποία, θέλοντας να σώσει τη ζωή του πατέρα της, αποφασίζει να ζήσει στον πύργο ενός ανθρωπόμορφου τέρατος, για να ανακαλύψει ότι εκείνο δεν είναι καθόλου σκληρό και άκαρδο, όπως φαίνεται αρχικά. Εκείνη είναι εντυπωσιακά σεμνή, σχεδόν Αγία, αφού θυσιάζεται για την οικογένειά της και εκείνο, το ανθρωπόμορφο Τέρας, μέσα στην αγκαλιά της, θα καταφέρει να μεταμορφωθεί ξανά σε άνθρωπο και μάλιστα πολύ όμορφο.

Η χορογραφία δημιουργήθηκε πάνω σε μια σπουδαία μουσική. Την 6η συμφωνία του Τσαϊκόφσκι σε σι ελάσσονα, έργο 74, την λεγόμενη παθητική, που ήταν το τελευταίο έργο που έγραψε. Όπως έλεγε και ο ίδιος: «Όλα είναι μαγευτικά, όπως ένα παραμύθι… Τι είναι όμως αυτό  στο οποίο οφείλεται όλη αυτή η λαμπρότητα και οι τόσες πολλές τιμές που μου γίνονται; Το ασήμαντο γεγονός ότι μπορώ να μετατρέπω τους πόνους μου και τις ταπεινώσεις μου σε ήχους…»

Το μπαλέτο προσαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία πάνω σε αυτό το μοναδικό μουσικό αριστούργημα και έτσι ο «μάγος του χορού» Μαλαντέν δημιούργησε μια από τις σπουδαιότερες χορογραφίες της σύγχρονης ιστορίας.

Malandain Ballet France

Το μπαλέτο Μαλαντέν δημιουργήθηκε από τον σπουδαίο χορογράφο Τιερί Μαλαντέν και αποτελείται από χορευτές που συνδυάζουν τον κλασικό με τον σύγχρονο χορό, κάτι που ακολουθεί και ο ίδιος πιστά σε όλη του την πορεία. Όπως αναφέρει:  «Ο χορός που αγαπάω είναι σαν το DNA που έχουν όλα τα ζωντανά κύτταρα και το μεταφέρουν από γενιά σε γενιά. Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να τροποποιηθούν με την πάροδο του χρόνου για να οδηγήσουν σε μια ποικιλία ειδών και να βοηθήσουν στην εξέλιξη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το στυλ του δικού μου χορού αφήνει χώρο για παραλλαγές. Θεωρούμαι κλασικός χορογράφος για ορισμένους, σύγχρονος για κάποιους άλλους ή ακόμη και νεοκλασικός. Η αλήθεια πάντως είναι ότι είμαι συνεχώς σε επιφυλακή για να ανακαλύψω έναν χορό που μου αρέσει. Έναν χορό που όχι μόνο θα αφήσει ίχνη ευχαρίστησης, αλλά θα αναβιώσει και την ουσία του Ιερού, ως απάντηση στη δυσκολία της ύπαρξης…»

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ – The Beauty and the Beast
Με το Μπαλέτο Μαλαντέν της Γαλλίας, που αποτελείται από 22 χορευτές, και την Συμφωνική Ορχήστρα των Βάσκων
ΣΟΛΙΣΤ:
Μπελ: Κλερ Λοσάμπ
Τέρας: Μίκαελ Κόντε

 • CHRISTMAS THEATER On Line
 • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90 ΛΕΠΤΑ
Δείτε ακόμα:  Ο Πιο Αδύναμος Κρίκος – 2ος Κύκλος

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ON LINE:

 • Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021, στις 20.00
 • Σάββατο 13 Μαρτίου 2021, στις 16.00 και στις 20.00
 • Κυριακή 14 Μαρτίου 2021, στις 16.00 και στις 20.00
 • Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021, στις 20.00
 • ΤΙΜΗ ΚΩΔΙΚΟΥ: 12 ευρώ

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 211 77 01 700

  ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΚΩΔΙΚΩΝ: 211 77 01 700, www.viva.gr & www.christmastheater.gr

   Παγκόσμια πρεμιέρα: 11 Δεκεμβρίου 2015
   στη μοναδική Royal Opera του παλατιού των Βερσαλλιών

   Μοιραστείτε:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top