Τα μυστικά της Καθαρής Δευτέρας

Πώς θα επιλέξετε σωστά τα σαρακοστιανά για να τη «βγάλετε πραγματικά καθαρή»!

Συμβουλές διατροφής από το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ)  όχι μόνο για μια μέρα, αλλά για τη Σαρακοστή γενικότερα, αφού σχεδόν όλα τα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας δε συστήνονται σε όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι. Το  ΙΝΚΑ μας  υπενθυμίζει ότι οι διατροφικές ιδιαιτερότητες της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής, οφείλουν να συνοδεύονται από συγκεκριμένους κανόνες συντήρησης, επιλογής και κατανάλωσης ώστε να προφυλάξουμε τον οργανισμό μας.

Μάθετε, λοιπόν, πώς πρέπει να διαλέγετε και να καταναλώνετε τα εδέσματα της Καθαρής Δευτέρας:

Λαγάνα: Ο πρωταγωνιστής στο τραπέζι. Θέλει προσοχή όμως, γιατί αν είναι άψητη –και συνήθως είναι, λόγω της μεγάλης ζήτησης– προκαλεί διαταραχές στο στομάχι.

-Ταραμάς: Προϊόν πλήρες συνθετικών χρωμάτων από διατηρημένα αβγά ψαριών. Προσοχή στη δυσοσμία και/ή στην ξινή γεύση. Προτιμήστε τον τυποποιημένο ταραμά και αποφύγετε τον ταραμοπολτό, στον οποίο προστίθενται αμυλούχες ουσίες. Μη φάτε πολύ.

-Χαλβάς: Από τις πλέον ενδιαφέρουσες γεύσεις των ημερών, ο χαλβάς κατασκευάζεται από ταχίνι, ζάχαρη, σοκολάτα, κακάο, ξηρούς καρπούς, κ. ά. που του δίνουν διάφορες γευστικές εκδοχές. Άρρηκτα συνδεδεμένος με την παράδοση και τις διατροφικές συνήθειες του λαού μας, είναι άριστος συνδυασμός πρωτεϊνών, υδατανθράκων και ακόρεστων λιπαρών, σε αναλογίες ιδανικές για τη διατροφή μας. Ασφαλώς προτιμήστε τον τυποποιημένο, η γνωστό επώνυμο χύμα.

-Ελιές: Οι μη τυποποιημένες ελιές δε φαίνεται να έχουν πρόσθετο πρόβλημα. Θυμηθείτε ότι απαγορεύεται η ανάμειξη διαφόρων τύπων. Εάν αγοράσετε ελιές χύμα, πρέπει να τις πλύνετε καλά πριν τις καταναλώσετε.

-Τουρσιά: Όχι ό,τι το καλύτερο για ευαίσθητα στομάχια. Πρόκειται για λαχανικά διατηρημένα σε λάδι, ξύδι και άλμη. Προτιμήστε τα τυποποιημένα, τα οποία γράφουν τρόπο συντήρησης, βάρος και κατηγορία λαχανικού, η επώνυμα χύμα.

Δείτε ακόμα:  Βλέμμα Που Καθηλώνει Με Velvet Look Mascara – Την Πρώτη Μάσκαρα Από Την Dust+Cream

-Χταπόδι: Προτιμήστε το χταπόδι από το μοσχοχτάποδο (ή μελιδόνα). Ξεχωρίζει από τις βεντούζες του, εφόσον η μελιδόνα έχει μία σειρά βεντούζες σε κάθε πλοκάμι, ενώ το χταπόδι δύο. Τα φρέσκα χταπόδια έχουν ωραίο, σκληρό, στιλπνό και υγρό δέρμα, γυαλιστερά μάτια και η μυρωδιά τους είναι ευχάριστη. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο ψήσιμο (πρέπει να γίνουν μαλακά και εύπεπτα).

-Καλαμαράκια: Προσοχή, γιατί κυκλοφορούν και «μαϊμούδες». Το αληθινό καλαμάρι έχει χρώμα λευκό που ροδίζει, δεν έχει πλευρικά πτερύγια ούτε κηλίδες. Τα πτερύγια πιάνουν τα 2/3 του σώματος, το οποίο είναι κυλινδρικό. Τα θράψαλα έχουν χρώμα μπλε και μικρότερα πτερύγια. Προτιμήστε τα κατεψυγμένα.

-Οστρακοειδή: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα μύδια, τα στρείδια, τα κυδώνια, οι αχινοί, οι αχιβάδες, κ.ά. Προσέχετε όταν τα αγοράζετε και καταναλώστε τα με μέτρο. Το όστρακό τους πρέπει να είναι καλά κλεισμένο. Η μυρωδιά τους να είναι αυτή του ιωδίου της θάλασσας. Επίσης, ανάμεσα στις βαλβίδες εισαγωγής – εξαγωγής, πρέπει να υπάρχει καθαρό υγρό. Χτυπήστε το όστρακό τους. Ο ήχος πρέπει να είναι υπόκωφος, σημάδι ότι έχει σάρκα και νερό.

-Μαλακόστρακα: Σ’ αυτά ανήκουν οι γαρίδες, οι καραβίδες, τα καβούρια και οι αστακοί. Είναι τα πιο ευαίσθητα είδη από τα θαλασσινά, γι’ αυτό αν δεν τα ξέρετε, προτιμήστε τα κατεψυγμένα. Τα φρέσκα διακρίνονται από τη ζωηράδα των ματιών και του χρώματός τους και από το ότι είναι σφικτά. Αν «πρασινίζουν», μυρίζουν ή παρουσιάζουν χαλάρωση, καλύτερα να μείνετε… μακριά!

-Αλκοόλ: Την Καθαρά Δευτέρα πολλοί αρχίζουν με τσίπουρο ή ούζο και μετά προχωρούν σε κρασί ή μπύρα. Λάθος. Μείνετε σ’ έναν τύπο αλκοολούχου ποτού, αλλά αν θέλετε ν’ αλλάξετε, ανεβείτε σε κάτι πιο δυνατό. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, είναι καλύτερο να πάτε από κρασί ή μπύρα στο ούζο, αλλά όχι το αντίθετο.

Αν τα σαρακοστιανά σάς πέσουν βαριά…

Δείτε ακόμα:  Η HAVAIANAS σε αποκλειστική συνεργασία με την REALITY TO IDEA

Αν ξαφνικά μετά τα νηστίσιμα εδέσματα αισθανθείτε λίγο… περίεργα, είναι πιθανόν να έχετε πάθει τροφική δηλητηρίαση. Σ’ αυτή την περίπτωση, λοιπόν, θα νιώθετε: πόνο στην κοιλιά, επίμονο πονοκέφαλο, διάρροια, ναυτία και εμετούς και ζάλη.

Αν δεν υποφέρετε από κάτι άλλο, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Δεν έχετε παρά να παραμείνετε ξαπλωμένος, να πίνετε πολλά υγρά και να περιμένετε μερικές ώρες, μέχρι να συνέλθετε. Αν οι εμετοί επιμένουν, καλέστε γιατρό.

Οι πλέον ευπαθείς  ομάδες του πληθυσμού πρέπει ν’ ανησυχήσουν περισσότερο. Δηλαδή, οι ηλικιωμένοι, όσοι έχουν καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα και τα βρέφη.

Με βάση τον περιορισμό στις μετακινήσεις και την καραντίνα, δυστυχώς εφέτος δε θα πετάξουμε αετούς. Αν όμως επιμένουμε στο έθιμο, έστω και στην αυλή μας, θα πρέπει να προσέξουμε γιατί συχνά γίνεται αιτία ατυχημάτων. Για να τ’ αποφύγουμε, λοιπόν, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Σωματείου «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», οφείλουμε:

Και μια (μάλλον περιττή) συμβουλή για εφέτος… Το πέταγμα του χαρταετού

  • Πετάμε το χαρταετό σε χώρους ανοιχτούς, μακριά από γκρεμούς και ποτέ από ταράτσες. Δυστυχώς, κάθε χρόνο τραυματίζονται σοβαρά και καμιά φορά θανατηφόρα, άτομα που πέφτουν από ύψος την ώρα που πετάνε το χαρταετό.
  • Μακριά από ηλεκτροφόρα σύρματα. Σε περίπτωση όμως που o χαρταετός μπλεχτεί σ’ αυτά, να μην προσπαθήσουμε να τον ξεμπλέξουμε, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
  • Η καλούμπα, το σκοινί του χαρταετού, μπορεί να προκαλέσει
  • κοψίματα και εγκαύματα από τριβή στα χέρια των παιδιών. Γι’ αυτό πρέπει να τους δείξουμε πώς να το κρατάνε με προσοχή ή να φορέσουν γάντια.
Μοιραστείτε:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top