Παγκόσμια Ημέρα Πιγκουίνου

Το ξέρατε ότι έχει οριστεί και επίσημα η Παγκόσμια Ημέρα Πιγκουίνου; Και όμως, η #World Penguin Day είναι η 25η Απριλίου, όπως μας υπενθυμίζει η WWF, και είναι αφιερωμένη σε αυτούς τους ατρόμητους κατοίκους της άκρης του κόσμου, της Ανταρκτικής.

Μάθετε, λοιπόν, 6 πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους:

  1. Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι ζουν αποκλειστικά στην παγωμένη γη της Ανταρκτικής, εκεί ζευγαρώνουν, αναπαράγονται και περνούν όλη τους τη ζωή.
  2. Υπάρχουν σήμερα στον κόσμο 18 είδη πιγκουίνου. Από αυτά, οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι είναι οι πιο μεγαλόσωμοι με ύψος περίπου 1,20 μ. (δηλαδή το ύψος ενός παιδιού περίπου 7 ετών), ενώ το βάρος τους αγγίζει τα 40 κιλά.
  3. Ο πληθυσμός τους αριθμεί 595.000 πιγκουίνους.
  4. Οι πιγκουίνοι κλωσούν τα αυγά τους στη διάρκεια του μακρού και σκοτεινού πολικού χειμώνα. Η θηλυκιά γεννά το αυγό (περίπου το Μάιο, θυμηθείτε μιλάμε για νότιο ημισφαίριο) και στη συνέχεια το δίνει στο αρσενικό να το κλωσήσει. Το αρσενικό κρατά τον μελλοντικό του απόγονο (μέσα στο αυγό), ανάμεσα στα πόδια του για περίπου 75 μέρες.
  5. Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι είναι προσαρμοσμένοι στη ζωή σε ακραίο ψύχος: ζουν σε μέση θερμοκρασία –50 βαθμών Κελσίου και ανέμους 200 χλμ/ώρα. Το διπλό στρώμα πούπουλων που διαθέτουν και το λίπος του σώματός τους είναι η τέλεια μόνωση. Έχουν λίπος ακόμη και στα πόδια για να προστατεύονται από το παγωμένο έδαφος.
  6. Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι είναι κολυμβητές Ολυμπιακών επιδόσεων! Η βαθύτερη βουτιά πιγκουίνου που έχει καταγραφεί ποτέ έχει γίνει σε βάθος 564 μέτρων (δηλαδή περίπου το διπλάσιο του ύψους του ψηλότερου κτιρίου της Ευρώπης. Και έχει μείνει κάτω από το νερό για περίπου 28 λεπτά!
Δείτε ακόμα:  ALPHA: «Η κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα». Πρεμιέρα την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024 στις 21:00 με διπλό, χορταστικό επεισόδιο και ετοιμάσου για πολύ γέλιο!

Τι απειλεί τους πιγκουίνους;

Οι πιγκουίνοι εξαρτώνται από τον θαλάσσιο πάγο για την κύρια πηγή τροφής τους, το κριλ. Όμως, τμήματα της Ανταρκτικής και του Νότιου Ωκεανού θερμαίνονται γρήγορα, γεγονός που επηρεάζει ορισμένες από τις περιοχές όπου οι πιγκουίνοι βρίσκουν την τροφή τους, ενώ η υπεραλίευση κριλ μειώνει σημαντικά μία από τις κύριες πηγές τροφής τους.

Τι κάνει η WWF;

Δουλεύει σκληρά για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης που επηρεάζει και την επιβίωση των πιγκουίνων. Προτείνει λύσεις καθαρής ενέργειας, αναδεικνύει συγκεκριμένες εναλλακτικές δραστηριότητες για τις οικονομίες που είναι εξαρτημένες από το κάρβουνο και ανέλαβε πρωτοβουλία για την πρώτη ανοικτή και συμμετοχική διαδικασία συνδιαμόρφωσης πρότασης κλιματικού νόμου.

Μπορείς να μάθεις περισσότερα για τη δουλειά του WWF για την κλιματική κρίση εδώ.

Στήριξε τη δράση της WWF υιοθετώντας συμβολικά έναν πιγκουίνο εδώ!

Μοιραστείτε:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top