ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: Καλώς όρισες, έρωτα!

Ο Άγιος Βαλεντίνος στις δόξες του!

Με ποικίλες μορφές και εκφράσεις… Από κατακόκκινες φουσκωτές καρδούλες και αστραφτερά κόκκινα και χρυσά μπαλόνια ηλίου μέχρι ένα συμπαθητικό αρκουδάκι με δυο καρδούλες αγκαλιά κι ένα μαξιλάρι στο ίδιο σχήμα ή ένα τρυφερό γεύμα τετ-α-τετ και ένα μονόπετρο! Όλες οι εκδοχές είναι υπέροχες και καλοδεχούμενες (ανάλογα με το τι προσδοκίες έχει κανείς από τον /τη σύντροφό του) και όλες εξυμνούν τη Γιορτή των απανταχού Ερωτευμένων.

Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι η 14η Φεβρουαρίου δεν έχει καθιερωθεί μόνο ως η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά έχει οριστεί και ως Πανευρωπαϊκή Ημέρα για τη Σεξουαλική Υγεία.

Με γνώμονα ότι ο έρωτας κάνει καλό στην υγεία, ειδικοί επιστήμονες άρχισαν να μελετούν δυο κοινές μεταβλητές στην επιστήμη της επιδημιολογίας που αγνοούσαν για καιρό: τη σεξουαλική δραστηριότητα και το θάνατο. Και σε ποιο ασφαλές συμπέρασμα οδηγήθηκαν, τελικά; Στο ότι ΝΑΙ, πράγματι, ο έρωτας κάνει καλό στην υγεία.

Η μακροβιότητα εξαρτάται από τις συχνές ερωτικές επαφές

Πρωτότυπες μελέτες έδειξαν πως ο κίνδυνος θνησιμότητας ήταν 50% χαμηλότερος σε όσους είχαν αυξημένη συχνότητα σεξουαλικής ευχαρίστησης, συγκριτικά με εκείνους που είχαν μικρή συχνότητα σεξουαλικών επαφών και κυρίως οργασμού. Η εξήγηση του συγκεκριμένου συμπεράσματος είναι σύνθετη, όπως συμβαίνει σε όλες τις επιδημιολογικές μελέτες. Τα στοιχεία όμως είναι πραγματικά πειστικά. Στις ίδιες μελέτες βρέθηκε επιπλέον πως η σχέση ανάμεσα στη συχνότητα του οργασμού και τη θνησιμότητας είναι, μάλιστα, τόσο δυνατή ώστε ακόμη και παράγοντες, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα, δεν ήταν δυνατό να την επηρεάσουν σημαντικά.

Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός, όπως απέδειξαν οι παραπάνω μελέτες, πως υπάρχει μια αντίστροφη συσχέτιση ασθενειών, όπως η ισχαιμία και το έμφραγμα του μυοκαρδίου, (που μπορούν να προκληθούν από τη σεξουαλική δραστηριότητα, στην περίπτωση που δεν αντέξει ο οργανισμός την άσκηση στην οποία υποβάλλεται), που δείχνει πως όσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα του οργασμού, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες να επέλθει θάνατος, κάποια στιγμή, από κάποια στεφανιαία καρδιακή πάθηση.

Δείτε ακόμα:  «Ζαχαροπλάθουμε και Μαθαίνουμε Μαζί»
Ίδια επίδραση σε άντρες και γυναίκες

Στην πρώτη σε βάθος χρόνου έρευνα που έγινε για να μελετηθεί η γήρανση του πληθυσμού το 1982, διαπιστώθηκε πως η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών συνδέεται αντιστρόφως ανάλογα με τη θνησιμότητα στους άνδρες, ενώ η απόλαυση της επαφής σχετιζόταν αντιστρόφως ανάλογα με τη θνησιμότητα μεταξύ των γυναικών. Με άλλα λόγια: όσο πιο συχνές ήσαν οι ερωτικές επαφές τόσο μακροβιότεροι ήταν οι άνδρες και όσο μεγαλύτερη ήταν η απόλαυση που βίωναν οι γυναίκες κατά την επαφή τόσο αυξανόταν το όριο διαβίωσής τους.

Ποσότητα ή… ποιότητα;

Πριν καταφύγουμε στο γνωστό ανέκδοτο «περί ποσότητας και ποιότητας», θα πρέπει να σταθούμε στη διαφοροποίηση ανάμεσα στο τι επιδιώκουν οι άνδρες και τι οι γυναίκες από μια σχέση ή μια ερωτική επαφή. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως η «ποσότητα» της σεξουαλικής δραστηριότητας έχει ταυτιστεί με την ανδρική νοοτροπία κυρίως, ενώ οι γυναίκες δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την «ποιότητα» της επαφής.

Αν οι γυναίκες δεν…

Σε μια σουηδική μελέτη, η πρόωρη διακοπή της σεξουαλικής δραστηριότητας και επαφής βρέθηκε να συνδέεται με αυξανόμενο τον κίνδυνο θνησιμότητας. Όμως, όχι μόνο η αναστολή της δραστηριότητας, αλλά και η έλλειψη σεξουαλικής ευχαρίστησης σχετίζεται με τη μακροημέρευση. Η σεξουαλική δυσαρέσκεια και η κακής ποιότητας σεξουαλική επαφή βρέθηκαν να αποτελούν έως και παράγοντα κινδύνου για το έμφραγμα του μυοκαρδίου των γυναικών. Και στην περίπτωση αυτή, το πρόβλημα εντοπίζεται στους συζύγους/συντρόφους τους.

Η ερωτική ζωή καθρέφτης της υγείας

Ο έρωτας ως έκφραση βοηθά την ψυχολογική υγεία του ανθρώπου, ενώ ως πράξη όχι μόνο βοηθά την υγεία του, αλλά προειδοποιεί! Κακή ή ανύπαρκτη ερωτική ζωή συνοδεύεται από κακή ποιότητα ζωής, αφού όλες οι μελέτες δείχνουν ότι εκφράζει ένα σημαντικό κομμάτι της ευεξίας του ανθρώπου.

Δείτε ακόμα:  Ραντεβού στον ΒΕΝΕΤΗ και για τον Άγιο Βαλεντίνο

Προφανώς, η έκφραση των συναισθημάτων, και ιδιαίτερα των θετικών, βοηθά να διατηρείται η υγεία σε καλύτερη κατάσταση, αφού είναι γνωστός ο ρόλος του stress– όχι μόνο στη σεξουαλική λειτουργία, αλλά και στη γενικότερη υγεία. Η ερωτική πράξη μας κάνει να αισθανόμαστε αγαπητοί και ποθητοί, εκτονώνει το stress, και ως εκ τούτου φέρνει υγεία. Άλλωστε, τα καρδιακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση, είναι μερικά από τα νοσήματα που ταλαιπωρούν τον ανεπτυγμένο κόσμο, και στα οποία το άγχος παίζει καταλυτικό ρόλο τόσο στην εμφάνιση, όσο και στον έλεγχό τους.

Αν κάτι σας προβληματίζει, ζητήστε βοήθεια!

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των ανδρών είναι η στυτική δυσλειτουργία, η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, αλλά και η ψυχολογική κατάπτωση. Επίσης, τα περισσότερα απ’ αυτά αποτελούν προοίμιο για την εμφάνιση προβλήματος σχετικού με τη στεφανιαία ή με την υπέρταση. Τι σχέση, όμως, μπορεί να υπάρχει ανάμεσα σ’ ένα σεξουαλικό πρόβλημα κι ένα πρόβλημα υγείας; Πολύ μεγάλη, γιατί όταν το αίμα δυσκολεύεται να κυκλοφορήσει στα αγγεία, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και δεν αιματώνει εύκολα και ικανοποιητικά την καρδιά.

Αναζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας ή απευθυνθείτε στην ανοικτή γραμμή βοήθειας για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (ΚΕ.Σ.Α.Υ.). Στην Ελλάδα, η υπηρεσία λειτουργεί από τις 14/2/1999. Για κάθε πρόβλημα, μπορείτε να καλέσετε στο νούμερο 2310 999 099, Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 – 18:00. Λειτουργεί υπό την αιγίδα του Aριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μέλους της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τις Σεξουαλικές Δυσλειτουργίες.

Μοιραστείτε:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top